Linkovi

Vojska propustila priliku da uhvati ili ubije Bin Ladena 2001.


U izveštaju američkog senata navodi se da su najviši vojni lideri tokom Bušove administracije imali prilku da uhvate ili ubiju Osamu bin Ladena, u decembru 2001. u Avganistanu, ali da nisu poslali dovoljno američkih vojnika da napadnu njegovo skrovište.

U izveštaju Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom zaključuje se da su američke specijalne snage, operativci CIA-e i avganistanski vojnici jurili lidera al Kaide i njegovog zamenika, Ajmana al Zavahirija, do planina Tora Bora u Avganistanu, ali da su bivši američki sekretar za odbranu Donald Ramsfeld i vrhovni komandant američkih snaga Tomi Frenks odbili zahtev za slanje masovnog kontingenta američkih trupa zarad napada u toj oblasti.

U to vreme, visoki funkcioneri su govorili da nema uverljivih dokaza da se Bin Laden nalazi u pećinama planinskog lanca Tora Bora, i da postoji bojazan da bi veliko prisustvo američkih trupa moglo da izazove neželjenu reakciju lokalnog stanovništva. Američka vojska se uglavnom oslanjala na vazdušne napade i avganistanske paravojne snage, tako da je Bin Laden pobegao u Pakistan.

XS
SM
MD
LG