Linkovi

Eksplozija bombe uzrok nesreće u Rusiji


Nadležni u Rusiji su saopštili da je železničku nesreću, u kojoj je kasno sinoć poginulo najmanje 26 ljudi i ranjeno više od 50, izazvala eksplozija bombe. Ruski mediji navode da je direktor ruskih železnica Vladimir Jakunjin izjavio da je u blizini mesta nesreće danas eksplodirala druga manja naprava Ruski istražitelji prethodno su saopštili da su pronašli delove eksplozivne naprave na mestu nesreće, u blizini grada Bologoje u Tverskoj guberniji, oko 400 kilometara severozapadno od Moskve.

U toku je istraga koja bi mogla da dovede do podizanja optužnice za terorizam, mada još niko nije osumnjičen. „Nevski ekspres“, luksuzni voz, izleteo je iz šina na putu od Moskve prema Sankt Peterburgu. Na mestu nesreće je pronađen manji krater. Od eksplozije je oštećen i deo obližnjeg puta. Spasioci tragaju za 18 nestalih putnika, a pretpostavlja se da će broj mrtvih da se poveća. U vozu je bilo više od 650 putnika i najmanje 20 članova posade.

U novinskim izveštajima u Rusiji, navode se izjave očevidaca da su čuli eksploziju pre nego što se voz naglo zaustavio i četiri vagona iskočila iz šina. Dva vagona su se prevrnula. Povređeni su preneti u dve obližnje bolnice. Ruski predsednik Dmitrij Medvedev je dmah sazvao konferenciju o železničkoj nesreći na kojoj je održan i minut ćutanja. Bela kuća je izdala saopštenje u kojem se izražava duboka žalost zbog užasnog gubitka ljudskih života i ranjenih.

XS
SM
MD
LG