Linkovi

Kriza u Dubaiju izazvala potrese na svetskim tržištima


Berzanski indeksi na Volstritu zabilježili su manji pad, dok su se evropska tržišta neznatno oporavila od početnih gubitaka izazvanih viješću da je Dubai zatražio da mu se odloži plaćanje duga od 60 milijardi dolara. Najveći gubici bili su na azijskim berzama i to blizu 5 odsto u Hong Kongu i Južnoj Koreji.

Nove potrese na svjetskim tržištima podstakla je vijest da je državna investiciona kompanija “Dubai Vorld” zatražila od kreditora da joj do maja odlože plaćanje duga od 60 milijardi dolara. Komentarišući finansijsku situaciju u Dubaiju, britanski premijer Gordon Braun kazao je da se taj problem može riješiti.

"Zadovoljni smo što zbog postojećih aranžmana i mehanizama možemo da pratimo situaciju i osiguramo da je riječ o nečemu što se može obuzdati i što je ograničeno. Vjerujem da ćemo biti svjedoci sličnih stvari narednih mjeseci dok svjetska ekonomija ponovo raste. Riječ je međutim o problemu koji se može riješiti.”

Dužnička kriza Dubaija povećala je strahovanja da bi pojedine banke mogle dodatno da ograniče pozajmljivanje, što bi usporilo ekonomski oporavak. Međunarodne banke takođe bi mogle da pretrpe velike gubitke, ukoliko dug ne bude vraćen. Iako investitori sve više vjeruju da se posljedice krize u Dubaiju mogu obuzdati, eksperti navode da ona ipak pokazuje ranjivost globalne privrede uprkos nedavnim nagovještajima oporavka.

"To pokazuje da će biti naknadnih posljedica finansijske krize, koja je stvarno teško pogodila globalnu ekonomiju prošle jeseni. Još postoje negativni efekti i ovo je primjer o kakvim posljedicama je riječ. Takođe pokazuje da je globalni sistem, iako u boljoj situaciji nego prošle godine, još uvijek nestabilan. Mislim da možemo da očekujemo više naknadnih posljedica poput ovih, dok pokušavamo da riješimo haos nastao nakon finansijske krize”, kaže Dejv Kanzas iz Volstrit Žurnala.

Analitičari predviđaju da će dugoročne posljedice problema s kojima se Dubai součava biti jasnije naredne sedmice, kada se normalizuje trgovina na Volstritu. Američka tržišta su danas, zbog praznika Dana zahvalnosti, radila skraćeno vrijeme.

Dubai se posljednjih godina značajno proširio, zahvaljujući ambicioznim projektima poput ostrva u obliku palme i najvećeg oblakodera u svijetu. Mreža pod kontrolom i podrškom države poznata pod nazivom "Korporacija Dubai" - je zbog toga u minusu od 80 milijardi dolara i emiratu će možda biti potrebna dodatna pomoć od naftom bogatog susjeda Abu Dabija, sjedišta Ujedinjenih Arapskih Emirata.

"Postavlja se međutim pitanje da li će Abu Dabi priteći u pomoć Dubaiju . Trenutno se čini da je Abu Dabi odlučio da malo sačeka, zbog čega će sve banke u Londonu, Njujorku i drugim krajevima svijeta morati da pokušaju da riješe ovaj prilično veliki dug od 60 milijadri dolara”, naglašava Kanzas.

Investitori takođe prate razvoj događaja na valutnim tržištima, nakon što je vrijednost dolara u jednom trenutku pala na najniži nivo u odnosu na jen u poslednjih 14. godina. Nafta je takođe naglo pala na blizu 76 dolara za barel pošto su ulagači okrenuli ledja rizičnim kupovinama robe.

XS
SM
MD
LG