Linkovi

Barozo objavio sastav nove evropske vlade


Predsjednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, objavio je sastav nove evropske vlade uz dobar dio komesara iz prethodnog sastava. Nova Komisija sada ima nešto drugačiji raspored dužnosti tako da je mjesto komesara za proširenje, sada, umjesto Fincu Oliju Renu, povjereno Čehu Štefanu Fileu. Njegov posao, proširenje i evropska susjedska politika, biće u uskoj koordinaciji sa spoljnim poslovima koji su u rukama britanske baronese Keti Ešton.

Nakon što su juče okončane konsultacije sa državama članicama, predsjednik EK, saopštio je danas sastav i dužnosti nove Evropske komisije koja će, uz ovlasti koje joj daje Lisabonski sporazum, biti bliska evropskoj vladi. 27 država je dalo svoje komesare, od kojih će njih čak 7 biti potpredsednici Komisije.

Bilo je i rotiranja unutar Komisije. Tako je komesarijat za proširenje dobio novog šefa i novo ime - umjesto Finca Olija Rena, koji postaje komesar za ekonomske i monetarne poslove, proširenjem će se narednih pet godina baviti Čeh Štefan File (Füle), a u nadležnosti će mu biti i evropska politika prema susjedima. Nama poznati Slovenac, Janez Potočnik, u narednih pet godina će se, umjesto pitanjima nauke, baviti problemom životne sredine.

"Sretan sam što sam dobio okoliš kao zaduženje. Živimo u sve krhkijem svijetu i pitanje očuvanja životne sredine biće u centru ne samo Evrope već i cijelog svijeta," rekao je Potočnik.

Predsjednik EK Žoze Manuel Barozo je prilikom predstavljanja novog sastava Komisije rekao:

"Sastavio sam snažnu Komisiju, kako bi smo odgovorili osnaženoj ulozi Evrope na svjetskoj sceni, kakvu nam daje Lisabonski sporazum. Komsija je ta koja treba podstaći i novu funkcionalnost evropskih institucija. A, raditi se može samo ako sve institucije rade zajedno, a Evropljani, sigurno, ne trebaju nekoga ko će u svemu tome vući na svoju stranu. Jedan od ključnih zadataka nove Komisije biće da oživimo sve ove mogućnsti kakve nam pruža Lisabon i uskoro ću imati zadovoljstvo da novu Komisiju predstavim i Evropskom parlamentu".

Komisija svakako mora dobiti i zeleno svjetlo Evropskog parlamaneta odakle poruccuju da su spremni saslussati komesare od 11. do 19. Januara. To znači da će prva Evropska komisija sa Lisabonskim sporazumom u džepu, stupiti na dužnost krajem tek januara naredne godine.XS
SM
MD
LG