Linkovi

Rasmusen u CG: Podrška reformama, bez obećanja o prijemu


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen rekao je danas u Podgorici da je Crna Gora ostvarila napredak na putu evroatlanskih integracija, ali nije želio da prejudicira odluku Alijanse o zahtjevu Podgorice za prijem u Akcioni plan za članstvo (MAP).

Rasmusen je kazao da nije došao u Podgoricu da bi najavljivao bilo kakvu odluku koja se odnosi na MAP, jer će o crnogorskoj aplikaciji odlučiti šefovi diplomatija država članica NATO u Briselu, naredne sedmice.

Međutim, ono što mogu da uradim jeste da čestitam Crnoj Gori na napretku koji je ostvarila na implementaciji reformi koje trebaju da je dovedu bliže standardima NATO. Taj naporan rad već daje rezultate, iako ima još toga što treba da se uradi”.

On je objasnio da članstvo u NATO nije poklon, već se mora zaslužiti, prethodnim ispunjavanjem niza standarda.

“Veoma sam zadovoljan dinamikom odnosa između Crne Gore i NATO. Veoma cijenimo vašu odluku da doprinesete misiji ISAF u Avganistanu i pozdravljamo vašu molbu za MAP”, kazao je Rasmusen.

Rasmusen je pozitivno ocijenio dosadašnje rezultate Crne Gore u implementaciji obaveza u okviru evroatlanske integracije i reformi koje zemlja sprovodi na putu ka članstvu u NATO. On je konstatovao da je NATO odigrao konstruktivnu ulogu u regionu:

Moja je vizija da vidim sve zemlje Zapadnog Balkana integrisane u Evropsku uniju i NATO. Imajući u vidu burnu istoriju ovog regiona, ne mislim da naš evropski projekat može biti završen u potpunosti dok sve njegove zemlje ne budu u EU i NATO”, kazao je on.

Prema njegovim riječima, NATO i EU predstavljaju “izvanredan okvir za bezbjednost i ekonomski razvoj”. Predsjednik Vlade Milo Đukanović kazao je da je Rasmusenu prenio očekivanje da će, kao rezultat pune posvećenosti Crne Gore ostvarivanju reformi i dostizanju evropskih i evroatlanskih ciljeva, ministri inostranih poslova zemalja NATO odobriti prijem Crne Gore u MAP.

Smatram da ne gajim nerealan optimizam, ako nakon ocjena o velikoj posvećenosti Crne Gore reformama i evropskim i evroatlanskim ciljevima, da će, kao rezultat priznanja i dodatnog podsticaja za dalji napredak ka punopravnom članstvu u NATO, stići i članstvo u MAP do kraja ove godine”, kazao je on.

Đukanović je naveo da posjeta generalnog sekretara NATO Crnoj Gori predstavlja priznanje i dodatno ohrabrenje za sprovođenje obaveza na putu ka članstvu u Alijansi.


XS
SM
MD
LG