Linkovi

Dan zahvalnosti u Americi


Milioni Amerikanaca danas slave praznik, Dan zahvalnosti - tradicionalnom gozbom sa porodicom i prijateljima. Dan zahvalnost koji se u Sjedinjenim Državama slavi četvrtog četvrtka u novembru, jedan je od praznika na koje se najviše putuje. Glavni praznični događaj je gozba, koja gotovo uvek sadrži pečenu ćurku, krompire, nadev za ćurku, sos od brusnica i pitu od bundeve.

Predsednik Barak Obama i njegova porodica su juče, uoči praznika, u lokalnoj narodnoj kuhinji pod imenom „Martin sto“, delili praznične obroke siromašnim stanovnicima Vašingtona. U svom svom redovnom nedeljnom obraćanju, koje je emitovano danas, predsednik Obama je izrazio nadu da će idućeg Dana zahvalnosti mnogi koji su izgubili posao zbog recesije, biti ponovo zaposleni.

Pored gozbe, Amerikanci danas prate TV programe i prenose prazničnih parada, poput tradicionalne parade u Njujorku, koja se održava pod pokroviteljstvom lanca robnih kuća „Mejsis“. Ta parada obuhvata muzičke tačke i bogato ukrašene pokretne platforme, kao i džinovske junake crtanih filmova.

Na Dan zahvalnosti, milioni Amerikanaca po tradiciji putuju kako bi praznik proslavili sa porodicom i prijateljima. Američka automobilska asocijacija, poznata kao Tripl Ej, očekuje da ovih dana na put krene 38 miliona Amerikanaca, što je neznatno povećanje u odnosu na prošlu godinu.

XS
SM
MD
LG