Linkovi

Nezvani gosti na državnoj večeri u Beloj kući


Jedan nepozvani par provukao se pored obezbeđanja, kamera i predsednikove tajne službe, i pojavio na prvoj državnoj večeri otkad je Barak Obama preuzeo funkciju predsednika.

Bila je to najpopularnija zabava u američkoj prestonci, koju je Obama priredio u čast indijskog premijera.

Neka naše dve nacije prepoznaju sve trijumfe i dostignuća koji su pred nama“, kazao je predsednik Obama.

Na crvenom tepihu koji je vodio u belu kuću pojavila se vašingtonska politička elita, ali i holivudske zvezde. Svako bi pomislio da ovakva grupa ljudi povlači sa sobom maksimalno obezbeđenje, ali … ne i za ovo dvoje …Mikaela i Tarek Salahi nisu bili na listi zvanica, ali su svakako izgledali tako kada su stigli limuzinom, provukli se pored tajne službe, a kasnije na svojoj stranici na „Fejsbuku“, objavili da su "bili počastvovani što su prisustvovali državnoj večeri".

Fotografisali su se sa potpredsedndikom Bajdenom, šefom kabineta predsednika Obame, Ramom Emanuelom, koga su nazvali Ron, i brojnim drugim zvanicama. Bela kuća je saopštila da je "jasno da nisu bili na spisku zvanica i da nisu bili pozvani". Par ima ambicije da učestvuje u rialiti TV programu „Prave domaćice DC-ja“, a njihovo glamurozno veče pokreće brojna ozbiljna pitanja o bezbednosti u kako mnogi veruju najzaštićenijoj kući u SAD.

To je ozbiljan razglog za zabrinutost, jer su uspeli da prođu obezbeđenje i priđu ljudima, kojima, ako bi se nešto dogodilo, to bi bila ogromna stvar“, kaže bivši agent FBI-aja Bred Geret.

Tajna služba istražuje da li je bračni par Salahi počinio krivično delo. Što se tiče toga kako su ušli, preliminarna istraga utvrdila je kontrolni punkt koji nije poštovao proceduru i po svemu dozvolio paru da uđe. Tajna služba je takođe objavila da je par prošao sve kontrolne punktove sa detektorima za metal, tako da nisu nosili oružje, ali je opet teško poverovati da su im za ulazak u Belu kuću bili dovoljni smoking i skupocena haljina.


XS
SM
MD
LG