Linkovi

Početak sezone praznične kupovine u SAD


Sutrašnji dan u Americi se naziva „Crni petak“. Ne zato što će se dogoditi nešto loše, već upravo suprotno … Trgovci bi trebalo da zarade više novca na rasprodajama i iz crvenog – odnosno minusa, pređu u crno – odnosno posluju pozitivno. S druge strane, potrošači bi trebalo da profitiraju zbog velikih rasprodaja, koje praktično označavaju početak kupovine poklona za Božić i Novu godinu. Mnogi se pitaju kako će ove godine ekonomija uticati na aktivnost potrošača.

Sutrašnji dan je san svakog kupca.

Jednostavno sve je na rasprodaji, sve je jeftinije“, kaže Sendi Tomas.

Ali i noćna mora za druge.

Mislim da je to ludnica. Kupila sam sve što mi treba tokom nedelje da ne moram da izlazim u petak“, ističe Sendi Šimp.

Crni petak je početak tradicionalne božićne šoping sezone u Sjedinjenim Državama. Svake godine je to dan posle dana zahvalnosti, a prodavnice se otvaraju prije zore i na sve strane možete da pronađete popuste. I dok je period pred Božić poznat kao sezona darivanja, Crni petak može da bude veoma ružan. Prošle godine, rulja lovaca na popuste pregazila je i ubila zaposlenog u prodavnici Volmart u predgrađu Njujorka. Ove godine, mnoge prodavnice pored snižavanja cena, pojačavaju bezbednost.

"Ovo je veoma važan period za prodavnice. To je vreme kada počinju da ostvaruju zaradu za tekuću godinu."

Profesor ekonomije Fred Juc kaže da je to kako Amerikanci budu trošli novac tokom vikenda posle Dana zahvalnosti, obično odličan pokazatelj kako će se potrošači osećati u budućnosti.
S obzirom da je stopa nezaposlenosti više od deset odsto, Juc kaže da Amerikanci više štede, a manje troše.

„Kredit je i dalje ograničen, bilo da je reč o karticama ili zajmovima od banaka“.

Neke prodavnice pokušavaju da privuku mušterije tako što rade danas, kada bi po tradiciji trebalo da budu zatvorene. Neke druge, otvraju se od ponoći do četiri ujutro. A kupci će se kao i uvek poređati ispred prodavnica mnogo pre otvaranja, kako bi među prvima ušli i dobili ogroman popust. Elektronika je uglavnom najpopularnija i brzo se proda. Sendi Tomas kaže da je to porodična tradicija i da je vredi poštovati.

Uštedi se verovatno polovina od onoga što bi ste inače potrošili“, smatra Sendi Tomas.

Ekonomisti predviđaju da će potrošaći i ovog Crnog opetka trošiti novac, ali mnogo pažljivije nego inače.

XS
SM
MD
LG