Linkovi

EP: Odblokirati sporazum sa Srbijom


Evropski parlament danas je usvojio rezoluciju o politici proširenja Evropske unije, kojom naglasava važnost nastavka procesa prijema država Zapadnog Balkana ali, istovremeno, upozorava da se kriteriji za to moraju ispoštovati. Parlamentarci, nezadovoljni vrlo ograničenim napretkom Bosne i Hercegovine na putu prema evropskoj kandidaturi i članstvu, od evropskog predsjedništva traže da nastave, zajedno sa američkom stranom, tražiti svima prihvatljiv izlaz iz političke blokade.

Uz konstataciju kako je politika proširenja do sada daleko najuspješnije provodjena politika Evropske unije od koje su koristi imali svi, a ponajviše evropska ideja, evropski parlamentraci su danas usvojili rezoluciju o proširenju koja, kada je u pitanju najveće društvo u evropskoj čekaonici, ono sa Zapadnog Blakana, pozdravlja i podstiče napredak kakav je u regionu učinjen na stabilizaciji, reformama i pridruženju evropskoj matici. U rezoluciji je veći dio regiona snažno podržan u reformama i integracijskom procesu što će se, pored ostalog, za koji dan potvrditi i ukidanjem viza za dobar dio država Zapadnog Balkana. Ostalima je upućeno upozorenje- dovršite sve traženo što prije, kako bi do ljeta uhvatili bezvizni voz.

Kada je riječ o Srbiji, rezolucija konstatuje napredak kakav je zemlja učinila, posebno kada je riječ o jednostranoj primjeni Privremenog trgovinskog sporazuma. Takva implementacija, izvedena u uslovima ozbiljne ekonomske krize, dokaz je posvećenosti Srbije da nastavi ka članstvu u EU i zato Parlament poziva Vijeće da što je prije moguće odluči o deblokadi Sporazuma sa Srbijom.

"Beograd je pokazao svoje evropsko opredjeljenje ničim manje nego jednostranom primjenom Sporazuma sa EU. Uz ovo, očekujem da bi Haški sud sada trebao biti zadovoljan naporima Srbije. Slažem se sa rezolucijom Parlamenta da se deblokira Sporazum i da se dozvoli Srbiji da krene u novu fazu svoga evropskog puta", kazao je komesar za proširenje Oli Ren.

Vrlo pozitivnim se ocjenjuje i dosadašnji napor načinjen u Crnoj Gori u pravcu evropskih i evroatlantskih integracija dok je, kada je o Kosovu riječ, pozdravljena najava Evropske komisije o srednjoročnim trgovinskim ugovorima i početkom dijaloga o ukidanju viza. Tu se od Srbije traži konstruktivan odnos, kako bi integracijski procesi cijelog regiona tekli bez nepotrebnih zastoja. Parlamentarci, u rezoluciji, takođe poručuju političarima u Bosni i Hercegovini-nismo zadovoljni ukupnim naporima koje ulažete u reforme i približavanje Uniji. Ukupni napredak je tako okarakterisan kao "vrlo ograničen", na snazi je zapaljiva retorika, politička klima je sve prije nego stabilna, a dva entiteta u zemlji nisu u stanju da sačine jednu, jedinstvenu viziju države.

"Tokom ove godine sam tamo proveo četiri puna dana, susretao se sa političkim liderima u Bosni i Hercegovini, nastojeći da ih pokrenem naprijed, nastojeći da im ukažem na opasnost od zaostajanja za ostalima u regionu koji se kreću prema EU. Možda je to previše jer kritičari kažu- pustite ih da se sami snadju- to je njihova, a ne naša zemlja. Ali, moja dužnost je da im ukažem da ako ne postignu sporazum, ostatak regiona će ih ostaviti iza sebe, a to neće biti dobro za njihovu zemlju- upravo to smo pokušali i još uvijek pokušavamo da ukažemo", naglasio je predsjedavajući EU, švedski ministar vanjskih poslova, Karl Bilt.

XS
SM
MD
LG