Linkovi

Obama na samitu o klimatskim promenama u Kopenhagenu


Bela kuća je saopštila da će predsednik Obama učestvovati na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Kopenhagenu 9. decembra.

Zvaničnici administracije navode da predsednik Obama veruje da je moguće postići razuman dogovor o suočavanju sa klimatskim promenama na samitu u danskoj prestonici. Portparol UN Farhan Hak izjavio je da generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki-Mun pozdravlja vest u učešću predsednika Obame na samitu pošto to može da doprinsese uspehu tog skupa.

Obama je juče u Beloj kući rekao da je od suštinske važnosti da sve zemlje preduzmu neophodne korake u cilju postizanja jakog operativnog dogovora koji bi predstavljao odgovor na pretnju klimatskih promena i označio korak napred ka postizanju pravno obavezujućeg sporazuma.

Samit ima za cilj postizanje novog sporazuma koji bi zamenio Protokol iz Kjota iz 1997. godine. Medjutim, pregovori o postizanju novog sporazuma o ispuštanju ugljen-dioksida u atmosferu, što je po tvrdnjama naučnika vodeći uzrok globalnog zagrevanja, osujećeni su nesuglasicama izmedju razvijenih i zemalja u razvoju oko toga ko bi i u kojoj meri trebalo da smanji emisije štetnih gasova, kao i ko bi trebalo da snosi troškove tog smanjenja. Predsednik Obama će posle učešća na samitu o klimatskim promenama otputovati za Oslo gde će mu biti uručena Nobelova nagrada za mir.


XS
SM
MD
LG