Linkovi

NBA veče u senci smrti vlasnika Vizardsa


Šest utakmica NBA šampionata odigrano je u utorak uveče, ali u senci vesti koja je stigla nekoliko sati pre njihovog početka, da je vlasnik ovdašnjih Vašington Vizardsa Ejb Polin preminuo u 86. godini života.

Polin je imao najduži staž među današnjim vlasnicima NBA klubova, pošto je Vizardse kupio još 1964. godine, dok su igrali u Baltimoru i zvali se Bulits. Tim je preselio u američku prestonicu devet godina kasnije, a 1997. promenio ime u Vizards, jer je smatrao da u gradu sa tada tako velikom stopom kriminala, nije u redu da sportski tim ima nadimak „meci“. Iste godine, u centru Vašingtona otvorena je nova dvorana u kojoj Vizardsi nastupaju i danas, koju je Polin u potpunosti finasirao svojim novcem, i koja je bila u centru projekta za oživljavanje ozloglašene četvrti američke prestonice. Dvanaest godina kasnije, taj deo grada je potpuno transformisan, a „Verajzon Centar“, kako se dvorana trenutno zove, i sportske ekipe koje nastupaju u njoj, imaju orgomnu zaslugu za to.

Bez obzira na veliku žalost zbog smrti vlasnika, Vizardsi su sinoć morali da odigraju utakmicu protiv Filadefije, koja je počela minutom ćutanja za Ejba Polina, a završila se trijumfom domaćeg tima posle velike drame i promašaja Luija Vilijamsa u poslednjoj sekundi – 108:107 za Vizardse. Veteran Entoan Džejmison predvodio je domaće sa 32 poena i 14 skokova, protiv tima koji je sa klupe vodio do pre tačno godinu dana trener Vizardsa, Edi Džordan.

U ostalim mečevima, dogodila su se - uslovno rečeno - dva iznenađenja i u oba su učestvovali i srpski košarkaši. Vladimir Radmanović je igrao svih 48 minuta, postigao 14 poena, uz 12 skokova i 4 ukradene lopte u pobedi svog Golden Stejta u Dalasu – 111:103. Gosti iz Ouklenda bili su bez trenera Dona Nelzona koji se oporavlja od upale pluća, a njegov pomoćnik Kit Smart imao je na raspolaganju svega osam igrača, od kojih je iskoristio šest. Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Monta Elis.

Nenad Krstić mučio se sa ličnim greškama u Solt lejk Sitiju, 33 sekunde pre kraja napravio i šesti prekršaj, ali je njegov Oklahoma Siti pobedio Jutu – 104:94. Kevin Durant je bio najbolji u pobedničkom timu sa 28 poena i 8 asistencija, dok je Krstić za 25 minuta postigao 8 poena, imao 6 skokova i 4 asistencije.

Lejkersi su predvođeni Kobijem Brajntom, koji je ubacio 34 poena, lako pobedili Njujork – 100:90, Toronto je bio bolji od Indijane – 123:112, dok je Denver naneo 14. uzastopni poraz na startu sezone Nju Džersi Netsima – 101:87. Tim Lorensa Frenka nalazi se na tri poraza od negativnog rekorda lige koji drže Klipersi i Majami, aon sam, mogao bi da bude druga trenerska žrtva ove sezone.

XS
SM
MD
LG