Linkovi

Britanski zvaničnik: Tajni razgovori o Iraku počeli 2001.


Bivši šef britanske obaveštajne službe, a sada stalni sekretar Houm ofisa, Piter Rikets, izjavio je da su nadležni u Britaniji 2001. godine odlučili da ne učestvuju u razgovorima sa američkim zvaničnicima o promeni režima u Iraku.

Rikets je to rekao na početku dugoočekivane javne istrage britanske uloge u iračkom ratu. On je objasnio da su britanski zvaničnici mesecima pre terorističkih napada 11. septembra 2001, bili svesni da Bušova administracija vrši pritisak za uklanjanje s vlasti iračkog predsednika Sadama Huseina. Rikets je istakao i američku retoriku – posebno članak tadašnje savetnice za nacionalnu bezbednost, Kondolize Rajs, u kojem je razmatrala zbacivanje Sadama s vlasti – ali je rekao da to ipak nije izgledalo kao nacrt operativnog plana.

Džon Čilkot, koji predsedava istragom, otvorio je pretres minutom ćutanja posvećenom žrtvama iračkog rata. Očekuje se da će njegov petočlani istražni tim tokom jednogodišnje istrage da sasluša desetine zvaničnika, među kojima su i bivši premijer Toni Bler i mnošto vojnih zapovednika. Rođaci britanskih žrtava i protivnici rata već dugo tvrde da je vlada, da bi opravdala invaziju, koristila iskrivljene obaveštajne podatke, među kojima su i nedokazane tvrdnje o iračkom oružju za masovno uništavanje. Kritičari tvrde da dve prethodne britanske istrage aspekata iračkog rata, nisu otišle dovoljno duboko.

Predsednik istražnog tima, Džon Čilkot, kaže da će njegova istraga doneti detaljnu analizu događaja koji su doveli do invazije koju su marta 2003, povele Sjedinjene Države. On je istakao da je istražni tim „apolitičan i nezavisan“ i da će pretresi da se održavaju koliko je god moguće javno. Izveštaj treba da bude završen do kraja iduće godine.

XS
SM
MD
LG