Linkovi

Eland: Novo poglavlje u odnosima SAD i Kine


Politički i ekonomski ishod posete predsednika Baraka Obame Kini, za “Glas Amerike” ocenjuje saradnik spoljnopolitičkog Nezavisnog instituta, Ivan Eland.

Eland:
“Američko-kineski samit u Pekingu ukazao je na dve stvari: da se otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje, to jest da su njihovi ekonomski odnosi veoma važni i da je Kina najveći strani zajmodavac SAD, kao i da je to jedina zemlja koja bi u budućnosti mogla da postane glavni politički i ekonomski suparnik SAD. Mada je poseta predsednika Obame Kini - spolja gledano - bila uspešna, ona je ukazala na u suštini oslabljenu i kompormisnu američku poziciju, jer je Peking dobio više od te posete nego Vašington, u svetlu Obamne podrške brojnim kineskim stavovima. U pogledu, recimo, ljudskih prava, ekonomije i Irana, Kinezi su ostali dosledni svojim gledištima”.

Glas Amerike: Da li Vašington može da očekuje pomoć Kine u rešavanju pitanja nuklearnih programa Irana i Severne Koreje?

Eland: “Mislim da će Peking biti od veće pomoći u pogledu severnokorejskog nuklearnog programa, pošto je reč o susednoj zemlji, na koju Peking ima znatan uticaj. Što se tiče Irana, ta zemlja ne predstavlja opasnost za Kinu, plus ona je jedna od glavnih snabdevača Kine naftom, dok pitanje međunarodnog terorizma ne zauzima tako važno mesto u odnosu na Iran. Kina, između ostalog, nije podržala predlog američke administracije da se zavedu dodatne sankcije Teheranu i o tome se nije izjasnila ni tokom Obamine posete”.

Glas Amerike: Da li je predsednik Obama uspostavio lične odnose sa kineskim liderima i kako sagledavate dugoročniji razvoj događaja izmedju SAD i Kine?

Eland: “Dobri lični odnosi su uvek veoma važni, posebno u vreme kriznih situacija, kao što je to bilo ranije, u Bušovoj administraciji, u pogledu Rusije i napetih odnosa sa nekim evropskim zemljama u vezi sa Irakom. Međutim, takvi odnosi imaju ograničen uticaj, pošto svaka zemlja deluje najpre u vlastitom interesu. Lične veze su važne, ali ne i presudne. Što se tiče dugoročnih odnosa, Peking i Vašington će u vezi sa nekim pitanjima imati oprečna mišljenja, a u vezi nekih drugih - neće, mada će se te razlike ublažavati kao rezultat tesnih ekonomskih veza, pa će stoga odnosi u budućnosti biti daleko bolji, a eventualne krize biti brzo rešene. Za razliku od bivšeg Sovjetskog Saveza, koji je tokom Hladnog rata bio otvoreni ideološki i vojni protivnik SAD, to nije slučaj sa Kinom, koja je pragmatična i ideološki daleko uzdržanija zemlja”.

XS
SM
MD
LG