Linkovi

Naselje u Jerusalimu u središtu izraelsko-palestinskog sukoba


Nedavna odluka Izraela da nastavi da gradi kuće u naselju Gilo, za koje tvrdi da pripada Jerusalimu, razljutila je mnoge Palestince, koji navode da su to naselje Izraelci oduzeli od Jordana u toku Arapsko-Izraelskog rata 1967. i onda ga pripojili Izraelu. To pitanje je vrlo osetljivo jer i Izraelci i Palestinci smatraju da je Jerusalim njihova prestonica.

Naizgled, ovo je mirno pregrađe. Već decenijama, međutim, ovaj kraj se nalazi na liniji vatre u konfliktu između Izraela i Palestinaca. Sara Volter došla je u Izrael pre 29 godina iz Argentine, a Ministarstvo za stambenu izgradnju smestilo ju je u Gilo i, kako kaže, cionistička ideologija nije razlog zašto živi tu.

Došli smo ovde, jer smo dobili stan, ali mogli smo živeti bilo gde drugo“.

Gilo se nalazi s druge strane klisure od grada Beit Jala na Zapadnoj Obali. Odatle su ekstremisti tokom poslednje pobune Palestinaca, poznate kao Druga Intifada, otvarali vatru i ispaljivali projektile prema Gilu, s namerom da ubijaju Jevreje. Sara, kao i ostali stanovnici, ugradili su neprobojne prozore u svoje stanove. S druge strane doline, raste gnev među Palestincima poput Viktorije al-Gatas. Ona tvrdi da su Izraelci od njene porodice oduzeli 40 hektara zemlje da bi izgradili Gilo pre više od tri decenije.

„Deset hektara je pretvoreno u naselja, zgrade. Pored toga, preostalo je 30 hektara na kojima se nalazi drveće, masline i drugo. Izraelci grade puteve i tunele na našoj zemlji“.

Njene izjave se zasnivaju samo na ugovorima koje su izdale vlasti otomanskih Turaka pre više od jednog veka. Viktorija kaže da njena porodica nije bila među onima koji su pucali na Gilo, ali je posvećena cilju da povrati ono što je izgubila.

„Samo preko mene mrtve moći će da uzmu sve ovo“.


Betonske ograde koje ih štite od snajpera samo su neke od podsetnika za stanovnike Gila na bes koji ih okružuje i koji je udaljen svega nekoliko metara. Međutim, kažu stanovnici, ovo naselje nije kao naselja na Zapadnoj Obali. Za njih je to Jerusalim, a Jerusalim je Izrael.

Ne mislim da bi se situacija smirila i da bi se sve rešilo, ako bi se oni vratili u Gilo. Ali ja sam protiv naselja izvan Jerusalima i Izraela. Svakako da ne bi trebalo da se grade“.

S druge strane bezbednosne ograde, Palestinci smatraju da nema razlike, bilo da je reč o Jerusalimu ili Zapadnoj Obali. Oni smatraju da je to njihovo.




XS
SM
MD
LG