Linkovi

Iran traži razmenu uranijuma i nuklearnog goriva


Iran nije protiv slanja nisko obogaćenog uranijuma u inostranstvo na dalju preradu, dokle god istovremeno dobija gorivo za svoj nuklearni rekator, rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Ramin Memanparast.

On je kazao novinarima da Teheran želi da mu se stoprocentno garantuje da će se na iranskom tlu obavljati istovremene razmjene. Iranske vlasti su se do sada protivile međunarodnom prijedlogu, koji treba da umanji strahovanja Zapada u pogledu iranskog nuklearnog programa.

Prema tom planu, Iran bi trebalo do kraja godine da pošalje u Rusiju i Francusku na dalju preradu 70 odsto zaliha nisko obogaćenog uranijuma, koje bi zatim bile vraćene u medicinski istraživački reaktor u Teheranu.

Svjetske sile su u međuvremenu izradile rezoluciju u kojoj se Iran poziva da bude otvoreniji u pogledu objavljivanja informacija o nuklearnom programu. Predstavnici Sjedinjenih Država, Britanije, Francuske, Rusije, Njemačke i Kine predstaviće rezoluciju Ujedinjenih nacija na sastanku Međunarodne agencije za atomsku energiju u četvrtak, saopšteno je iz neimenovanih diplomatskih izvora. U rezoluciji se upućuje poziv Teheranu da odgovori na dodatna pitanja o nedavno otkrivenom nuklearnom objektu u blizini iranskog grada Koma.

XS
SM
MD
LG