Linkovi

Evropski zvaničnici: Srbija da ne žuri sa kandidaturom


Treba li Srbija da podnosi zahtev za kandidaturu u EU pre odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma - pitanje je koje se sve glasnije postavlja u Srbiji. Dok srpske vlasti poručuju da će aplikacija za članstvo biti podneta do kraja godine, iz Evrope stiže odgovor da ne treba žuriti sa podnošenjem zahteva.

Posle uspešno rešenog problema vizne liberalizacije, srpske vlasti najavljuju da će do Nove godine podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji i raditi na odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma. Sa druge strane, evropski zvaničnici poručuju da Srbija ne bi trebalo da žuri sa kandidaturom. Direktor Direktorata za Balkan pri Evropskoj komisiji Pjer Mirel, koji je danas u Beogradu učestvovao u radu Pete konferencije odbora za evropske integracije zemalja jugoistočne Evrope je ocenio da je napredak koji je Srbija učinila dovoljan za odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma. O svim narednim koracima, pa i podnošenju kandidature, Srbija bi trebalo da odlučuje u bliskoj konsultaciji sa Evropskom komisijom, kaže Mirel:

"Ne vidim kako bi 27 država Evropske Unije moglo da razmatra aplikaciju, ukoliko je Privremeni trgovinski sporazum još uvek blokiran."

Pre nego što se zatrči, Srbija treba da načini nekoliko koraka, poručio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin. On kaže da je o podnošenju aplikacije za članstvo u EU do sada čuo samo pojedinačne izjave nekih političara koji pripadaju samo jednoj stranci:

"To je pitanje srpske budućnosti i na to pitanje mora prvo da odgovori koalicija, zatim i vlada, ali u taj proces mora biti uključena i opozicija. To je zajednička procena. Ne radi se o predaji aplikacije, već o dobijanju pozitivnog odgovora koji mora ojačati proevropske snage."

A predsednik Srbije Boris Tadić, koji je danas sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem obišao novootvorenu vojnu bazu Jug kod Bujanovca je podsetio da su mnogi evropski državnici Srbiji preporučili upravo suprotno – da odmah podnese zahtev kandidaturu. Srbija pažljivo pratiti poruke koje dobija iz Evrope, rekao je Tadić i dodao da odmrzavanje Prelaznog sporazuma ne zavisi samo od Srbije, već i od pojedinih članica EU:

"Što se tiče odmrzavanja Prelaznog sporazuma – on je izuzetno važan da bi Srbija mogla da podnese i zvanično kandidaturu za članstvo u EU, kako bismo i to strategijsko pitanje jednom za svagda ostavili iza sebe. Građani pitaju da li Srbija stvarno ide u EU. Da Srbija ide u EU i taj strateški cilj je apsolutno nepromenljiv."

A ministar policije Ivica Dačić je, posle susreta sa Jekon Kacinom, rekao da vizna liberalizacija predstavlja samo prvi korak na putu daljih evropskih integracija. Srbija očekuje brzo odmrzavanje prelaznog sporazuma, čime bi se stvorili uslovi za dalje približavanje Uniji, rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG