Linkovi

Nove žrtve u Avganistanu, Obama sazvao sastanak bezbednosnog tima


Četiri američka i osam avganistanskih vojnika poginuli su u napadima na jugu i istoku Avganistana, saopštile su međunarodne bezbjednosne snage.

Jedan američki vojnik poginuo je u današnjoj eskploziji bombe na istoku zemlje, dok su trojica stradala u jučerašnjim oružanim i bombaškim napadima na jugu. Avganistanski vojnici, prema navodima zvaničnika, poginuli su juče u napadima u pokrajinama Helmand i Kandahar.

Predsjednik Barak Obama u međuvremenu je za danas sazvao sastanak nacionalnog bezbjednosnog tima, dok se priprema da donese odluku o eventualnom slanju većeg broja vojnika u Avganistan. Sastanku će, između ostalih, prisustvovati potpredsjednik SAD Džo Bajden, sekretar za odbranu Robert Gejts i državna sekretarka Hilari Klinton.

Klinton je danas kazala je da je Obamina administracija otvorena prema ideji da avganistanska vlada počne mirovne pregovore sa Talibanom, naglašavajući međutim da bi avganistanske vlasti trebalo da budu oprezne u pogledu tog pitanja. Državna sekretarka je
naglasila da su zvaničnici dve države razgovarali o reintegraciji Talibana koji se odriču nasilja i svih veza sa Al Kaidom.Takođe je naglasila da bilo kakvi budući pregovori moraju da sadrže, kako se izrazila, istinske standarde, u pogledu kojih bi dve strane trebalo prethodno da postignu dogovor.

XS
SM
MD
LG