Linkovi

Senat izglasao početak debate o reformi zdravstva


Američki Senat spreman je za sveobuhvatnu debatu o reformi zdravstva, pošto su se demokratski senatori ujedinili kako bi prevazišli ključnu proceduralnu prepreku.

Senat je kasno sinoć sa 60 glasova za i 39 protiv izglasao da počne diskusija u vezi sa zakonskim predlogom o reformi zdravstva, koji su sastavile demokrate, ali mu se protive republikanci. Svih 58 demokrata u Senatu i dvojica nezavisnih senatora glasali su za dalju diskusiju o zakonskom prelogu, a jedini senator koji nije bio prisutan i nije glasao je republikanac iz Ohaja Džordž Vojinovič.

Zakonski predlog ima za cilj proširenje zdravstvene zaštite kako bi obuhvatila milione neosiguranih Amerikanaca, potom sprečavanje osiguravajućih kompanija da odbiju pokriće osiguranika i ograničavanje rasta troškova medicinske nege.

I mada su demokrate ostvarile pobedu u bici za nastavak debate, odobrenje pomenutog zakonskog predloga u Senatu nije izvesno. Danas je umereni demokrata, senator Ben Nelson iz Nebraske, rekao da ima ozbiljnih problema s tim zakonskim predlogom.

XS
SM
MD
LG