Linkovi

Lejdi Gaga obožava svoje fanove


Malo je muzičkih izvodjača koji su toliko brzinom izazvali efekat kakav je postigla Lejdi Gaga. Tokom prošle godine, 4 singla sa njenog debitantskog albuma "The Fame" – "Just Dance", "Poker Face", "LoveGame" i "Paparazzi" našla su se na prvom mestu Bilbordove liste, što su u prošlosti uspeli samo grupa "Ace of Base" i Avril Lavin.

Lejdi Gaga ima prepoznatljiv stil definisan njenim pesmama i bizarnim oblačenjem. Nominovana je za 9 nagrada MTV-a i 5 američkih muzičkih nagrada, uključujući i za umetnika godine.

Stefani Džermanota je probala i prefinjeniji pristup muzičkoj industriji.

"Neko vreme sam imala dugu braon kosu i slušala sam Bob Dilana i Džeferson Erplejn i Grejs Slik. Pravila sam drugačiju muziku", priča Lejdi Gaga.

Medjutim tek kad je promenila zvuk i postala Lejdi Gaga, njena karijera je zaista počela. Sa uspehom debitantskog albuma "The Fame", ona se od nepoznate muzičke autorke i pevačice našla na naslovnim stranicama sa vrlo prepoznatljivom uvodnom tačkom.

"Privilegija je biti ovde i najaviti nastup Lejdi Gage", rekao je predsednik SAD, Barak Obama.

Predsednik Obama je govorio na promotivnoj večeri za jednaka prava homoseksualaca i lezbejki, a Lejdi Gaga je vokalno podržala taj skup.

Možda izgleda kao da je njen uspeh došao iznenada, ali tome su prethodile godine pohadjanja muzičkih časova i pevanja u lokalnim klubovima za male pare.

"Sviram klavir i idem u muzičku školu od svoje četvrte godine. Pohadjala sam časove muzičke teorije, bila sam u džez bendu, komponovala muziku, a kada sam napunila 14 godina počela sam da pevam u lokalnim klubovima u koje me je vodila mama i prijavljivala da nastupam na večerima tzv. otvorenog mikrofona. Mogla bi sad da pričam do beskonačnosti, ali poenta je da nikada nisam odustala i da je muzika oduvek bila moja sudbina", objašnjava Lejdi Gaga.

Ove godine, Lejdi Gaga svom uspehu može da doda 9 nominacija za MTV nagrade za muzički spot i nagradu magazina Bilbord, "Rising Star".

"Nagrada "Rising Star" je velika stvar. Ukazana mi je ogromna količina poverenja za nekoliko pesama koje sam dobro napravila. Ali mislim da je potrebno mnogo više od nekoliko uspešnih singlova da biste obezbedili svoje mesto pod suncem. Ja samo želim da izvodim odličnu muziku i da pokažem svojim obožavaocima svu moguću ljubav", kaže ona.

Umetnici svoju popularnost duguju obožavaocima, a Lejdi Gaga svoje fanove ne uzima zdravo za gotovo.

"Moji obožavaoci su izuzetni. Sad rizikujem da zvučim malo pretenciozno, ali hoću da kažem da imam najbolje obožavaoce na svetu. Oni se oblače kao moja muzika, oponašaju me na koncertima, ali ne u duhu veličanja mene, kao Gage, nego veličanja ideje o slavi i tome da možete da budete ko god hoćete. Nije važno koliko novca imate ili odakle ste. Sve što je bitno je da imate sopstvene ideje i da ste kreativni. Moja mašna za kosu je dobar primer. Znam da neki misle da je moj stil malo otkačen, avangardan, ali to je zapravo slika deteta sa ulice koje želi da ispolji svoju kreativnost. Možete da kupite nadogradnju za kosu za 3 dolara. Ja je npr. zavežem u čvor i stavim na glavu i odjednom se osećam kao da mogu da uradim šta god mi padne na pamet. I to je poruka. Jeste mala, ali moji obožavaoci to razumeju", kaže Lejdi Gaga.

Pored toga što piše svoje pesme, Lejdi Gaga je pisala muziku i za "Pussycat Dolls“ i Majkla Boltona.

"Rekli su – Šta misliš da napišeš nešto za Majkla Boltona? Na šta sam ja rekla – Vau, obožavam Majkla Boltona. To bi bilo sjajno! Meni to zvuči vrlo zabavno, a pri tom je on divan čovek. On mi je poslužio kao inspiracija, jer kad smo radili zajedno ja sam još uvek bila na početku svoje karijere. On nije znao ko sam ja, ali naravno, svi znaju ko je Majkl Bolton i to je ispao divan album", priseća se ona.

Planovi Lejdi Gage da krene na turneju sa Kanje Vestom su propali, ali sa 4 hita sa debitantskog albuma, čini se da neće imati problema da napuni koncertne sale kada krene na samostalnu turneju, koja počinje 27. novembra u Montrealu u Kanadi.

"Ja sam samo bila devojčica iz Njujorka koja je htela da njen tata bude ponosan na nju. Ali mislim da je to ove godine, mnogo više", zaključuje Lejdi Gaga.

XS
SM
MD
LG