Linkovi

Američki veterani se oglasili o ratu u Avganistanu


Dok predsednik Barak Obama razmatra ideju o upućivanju dodatnih trupa u Avganistan, organizacije američkih veterana počele su da se oglašavaju sa različitim mišljenjima o tome.

Na arlingtonskom Nacionalnom groblju, nedaleko od Vašingtona, nedavno je sahranjen marinski desetar Dejvid Bejker, koji je poginuo u Avganistanu. Na praznik Dan veterana predsednik Obama je odao počast pripadnicima oružanih snaga zbog njihovog požrtvovanog služenja u Iraku i Avganistanu.

"Poštujemo vašu službu. Zauvek smo vam zahvalni. Kao što vi nikada nećete zaboraviti svoje izgubljene drugove, nećemo ih zaboraviti ni mi", poručio je predsednik Obama.

Dok broj žrtava u Avganistanu i Iraku raste, predsednik razmatra zahteve svojih vojnih komandanata za upućivanje dodatnih trupa. Veterani konflikta u Avganistanu i Iraku rešili su da iznesu svoje mišljenje o toj strateškoj odluci.

"Smatram da je naša obaveza da pružimo sve za postizanje uspeha. Manje od toga znači boriti se u ratu koji je bio neminovan, sa oskudnim sredstvima", kaže kapetan u rezervi, Pit Hegset, koji se nalazi na čelu je organizacije Veterani za slobodu i dodaje da trupe na terenu pomno iščekuju predsednikovu odluku - "kada idete u patrolu, ne želite da razmišljate o tome da li će povlačiti trupe ili uputiti onoliko vojnika koliko je potrebno? Kad je tako, zašto da da rizikujem život za ovu misiju, ukoliko ne želimo da pobedimo?"

Međutim, prema rečima penzionisanog narednika Brajana Mekgoua, upućivanje dodatnih vojnika nije dovoljno za stabilizaciju Avganistana.

"Imamo dovoljno vojnika koje možemo da pošaljemo. Treba samo da budemo mudri i da ne šaljemo neprestano nove snage. Moramo da utvrdimo šta je krajnji cilj. Šta je cilj u Avganistanu i kako ga ostvariti", priča Mekgou.

On je ranjen u eksploziji nagazne mine 2003. godine u Iraku i trenutno je član organizacije VoteVets.org.

Kongres sluša mišljenje ratnih veterana, kaže republikanski član predstavničkog doma iz Kalifornije, Dankan Hanter - "oni su boravili tamo, učestvovali, živeli na terenu sa narodom Avganistana; oni znaju kako pobediti".

Različita mišljenja ratnih veterana o Avganistanu, odraz su neodumice šire američke javnosti.

"Vlada prilična ambivalentnost. Neznatna većina Amerikanaca, oko 52 odsto, smatra da je američki vojni angažman dobra ideja i da tamo treba ostati. Ali, postoji otpor prema obimu, dubini i trajanju zadatka", kaže stručnjak za ispitivanje javnog mnjenja, Piter Braun sa Univerziteta Kvinipek.

Amerikanci očekuju od predsednika Obame da bude odlučan, dodaje armijski veteran Brajen Mekgou - "zadatak je težak, ali mislim da je ostvariv ako budemo posvetili dovoljno vremena njegovom planiranju. To je teško mesto. Neće biti lako, ali vredeće".

Predsednik Obama bi trebalo da objavi svoju odluku o upućivanju dodatnog broja trupa za Avganistan u sledećih nekoliko nedelja.

XS
SM
MD
LG