Linkovi

Cvetković: Izvestan oporavak privrede


Srbija je mnogo bolje prošla krizu od većine zemalja u okruženju, pa čak i u poređenju sa državama kakve su Mađarska ili Češka. Oporavak privrede je već izvestan, rekao je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković obraćajući se danas stranim investitorima.

Trend pozitivnih privrednih rezultata biće nastavljen i iduće godine, poručio je danas premijer Srbije Mirko Cvetković na prezentaciji Bele knjige Saveta stranih investitora. Po rečima premijera prvi znaci oporavka srpske privrede zabeleženi su u trećem kvartalu, a to je, po njegovoj oceni, rezultat mera koje je donela Vlada:

"U narednoj godini očekuje nas oporavak privrede. Mi procenjujemo da će privreda ponovo sledeće godine obeležiti pozitivne stope rasta. Za početak, mi smo konzervativni i verujemo da će to biti bar 1,5 posto".

Odgovarajući na primedbe da je Vlada mogla više da uradi, premijer je rekao da je, u poređenju sa zemljama u regionu i istočnoj Evropi, Srbija dobro prošla tokom krize sa padom bruto društvenog proizvoda od tri posto. U Rumuniji taj pad je 8,5 odsto, Bugarskoj 6,5, Hrvatskoj 5,2, a u Mađarskoj 6,7. A kako je rekao ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ove godine u Srbiju je ušlo oko dve milijarde evra direktnih stranih investicija, što je daleko manje nego rekordne 2006-te. Međutim, zbog krize i racionalizacije troškova doći će do seljenja privrednih aktivnosti iz Evropske unije, najavio je Dinkić:

"Imaćemo nekoliko primera već u narednim mesecima otvaranja novih fabrika i u automobilskoj industriji i industriji delova, kao i u nekim drugim granama kao što su tekstilna industrija, proizvodnja hrane. To su sve fabrike koje su radile u EU, sada zbog krize i racionalizacije troškova doći će do seljenja tih grana u Srbiju".

Premijer Mirko Cvetković je rekao i da Vlada priprema nacrt budžeta za iduću godinu što je, inače, trebalo da bude završeno i predato Skupštini na usvajanje još 1. novembra. Budžet će biti štedljiviji nego ovogodišnji, a manjak, to jest deficit je već procenjen na 104 milijarde dinara.


XS
SM
MD
LG