Linkovi

Karzai položio zakletvu za drugi mandat


Avganistanski predsednik Hamid Karzai položio je zakletvu za drugi predsednički mandat, posle izbora obeleženih brojnim nepravilnostima. Karzai je u inauguracionom govoru rekao da su mu borba protiv korupcije i povećanje bezbednosti glavni prioriteti.

Avganistanski predsjednik je kazao da korpupcija predstavlja veoma ozbiljan problem za zemlju.

"Želimo ozbiljno da se pozabavimo tim problemom. Uskoro ćemo u Kabulu organizovati međunarodnu konferenciju, kako bismo utvrdili nove i efikasne načine borbe protiv korpucije
.”

Karzai je istovremeno pozvao međunarodnu zajednicu da bude transparentnija u pogledu raspodjele pomoći u zemlji. Takođe je obećao dobru upravu.

“Moramo da budemo veoma pažljivi i smotreni prilikom izbora vladinih zvaničnika i članova administracije. Avganistanski ministri moraju da posjeduju integritet i budu profesionalci u službi naroda. Svi visoki zvaničnici, naročito ministri, guverneri i zamjenici ministara, moraće da prijave svoju imovinu.”

Avganistanski predsjednik obećao je i da će krivično goniti sve državne službenike umiješane u ilegalnu trgovinu drogom. Avganistan proizvodi 90 odsto svjetskog opijuma, ključnog sastojka heroina. Karzaijev brat Ahmed Vali, pokrajinski ministar, povezivan je sa tom unosnom trgovinom, ali je više puta odbacio optužbe. Karzai, čija je inauguracija protekla uz jake bezbjednosne mjere, naglasio je da želi da se o bezbjednosti zemlje u budućnosti brinu avganistanske snage.

"Odlučni smo da u narednih pet godina osposobimo avganistanske snage da preuzmu kontrolu nad bezbjednošću i stabilnošću u zemlji.”

Karzai se založio i za nacionalno pomirenje.

"Pozivamo nezadovoljne sunarodnike, koji nisu direktno povezani sa međunarodnim terorizmom, da se vrate u svoju domovinu kako bismo razgovarali i okončali ovaj rat.”

Predsjednik Avganistana takođe je ponudio rivalima na predsjedničkim izborima da mu budu partneri. Karzaijevoj inauguraciji prisustvovali su zvaničnici iz više od 40 zemalja, koji su izrazili uzdržani optimizam u pogledu njegovog govora.

“Karzai je bio naročito odlučan u pogledu mjera koje namjerava da preduzme protiv korupcije. Prijedlog da vladini zvaničnici prijave svoju imovinu, kako bi se lakše ušlo u trag bilo kakvom novcu, veoma je smio. Ohrabreni smo predloženim reformama i promjenama i sada treba osigurati njihovu primjenu”, kazala je državna sekretarka Hilari Klinton.

Klinton je naglasila da je zadovoljna i planom da avganistanske bezbjednosne snage u narednih pet godina preuzmu vođstvo u borbi protiv ekstremista.


XS
SM
MD
LG