Linkovi

SAD: Podeljena mišljenja o novom uputstvu za mamografiju 


Federalna služba za prevenciju bolesti objavila je nova pravila o tome koliko često bi žene trebalo da se podvrgnu mamografiji radi testiranja na rak dojke. Navodi se da bi, za većinu žena, mamografski pregledi trebalo da počnu sa 50 godina, a ne, kako je ranije preporučeno, sa 40. Medjutim, ne slažu se svi sa tim novim pravilima.

Nensi Gol je preživela rak dojke i medju onima je koji su pokrenuli pitanje povodom novih pravila američke službe za prevenciju bolesti koja je preporučila ženama da počnu redovne mamografske preglede sa 50, a ne sa 40 godina:

„Potpuno sam šokirana novim pravilima jer da nisam počela sa redovnim pregledima sa 40 godina, danas ne bih bila ovde,“ kaže ona.

Za mamograme se smatra da su pomogli da se umanji broj smrtnih slučajeva zbog raka dojke. Medjutim, federalna služba navodi da će nove preporuke doneti veće dobrobiti ženama – smanjenjem broja nepotrebnih testova, bolnih biopsija i prekomernog izlaganja radijaciji.

„Kada praćenje počne izmedju 40. i 49. godine, dobrobiti su manje, a lažna pozitivna očekivanja su veća nego kada počnete praćenje u starijim godinama,“ kaže doktorka Dajena Petiti iz službe za prevenciju bolesti.

To je zato što su kod mladjih žena grudi čvršće nego kod starijih i zato je teže ustanoviti rak dojke kod mladjih žena. Preporučuje se takodje manje snimanja – svake dve godine za većinu žena iznad 50, umesto svake godine počevši sa 40.

„Pregledi svake dve godine zadržavaju većinu dobrobiti u smislu smanjenja broja smrtnih slučajeva zbog raka dojke kao i smanjenje štetnih nus-pojava,“ kaže doktorka Petiti.

Specijalisti su podeljenog mišljenja oko novih pravila koja uključuju preporuku lekarima da prestanu da podučavaju žene kako da samostalno izvrše pregled. Lekarka Marisa Vajs kaže da će nastaviti da preporučuje svojim pacijentkinjama da prave godišnji pregled počevši sa 40 godina.

„Stvarnost je da je rak dojke najčešća vrsta raka koja pogadja žene. A, mamografija je jedini test za koji je dokazano da spasava život. Verujem da nova pravila ne predstavljaju poboljšanje, već pogoršanje,“ kaže Vajs.

Medjutim, sepcijalista za rak dojke Suzan Lav kaže da mamografijom i nije bio otkriven veći broj slučajeva raka kod žena mladjih od 50 godina:

„Ono što nam je potrebno je da ne koristimo test koji nije efikasan i donosi rizike, već da pronadjemo nešto što je zaista efikasno za utvrdjivanje uzroka raka dojke i njegovo sprečavanje.“

Grupe kao što je Američko udruženje za rak ne slažu se sa novim pravilima. To udruženje je najavilo da će pregledati iste podatke koje je pregledala i služba za prevenciju bolesti kao i podatke koji nisu uzeti u obzir i da će nastaviti da preporučuje mamograme za žene počevši sa 40 godina. Američko udruženje za rak i druge grupe za borbu protiv te bolesti izrazili su zabrinutost da će u Sjedinjenim Državama osiguravajuće kompanije prestati da plaćaju mamografske preglede za žene mladje od 50 godina.

XS
SM
MD
LG