Linkovi

Sjedinjene Države pojačavaju borbu protiv finansijskih prevara


Administracija predsednika Obame objavila je osnivanje nove akcione grupe za suzbijanje finansijskih prevara. Sekretar za pravosuđe, Erik Holder, kaže da će ta grupa imati šira ovlašćenja od prethodne, koju je osnovala administracija predsednika Buša, i da će uspostaviti bolju koordinaciju sa federalnim i državnim agencijama koje istažuju i sudski gone finansijski kriminal.

Obamina administracija obećava agresivniji pristup finansijskim prevarama. Sekretar za pravosuđe, Erik Holder, kaže da su te prevare izazvale nedaće hiljadama Amerikanaca i doprinele teškoj finansijskoj krizi.

"Zadatak ove akcione grupe neće biti samo izvođenje pred sud odgovornih za poslednji finansijski krah, već i sprečavanje takvih pojava u budućnosti. Kažnjavajući kriminalce poslaćemo snažnu poruku svima onima koji bi da se obogate na tuđoj nesreći", rekao je Holder.

Do osnivanja te grupe na visokom nivou dolazi u jeku nastojanja administracije da podstakne privredu, zgražavanja javnosti zbog bonusa isplaćenih moćnicima na Vol stritu i kritika zbog previda inspekcijskih službi koji su omogućili Bernardu Mejdofu da sprovede najveću prevaru u američkoj istoriji.

"Agresivnim i efikasnim obavljanjem tog zadatka podsticaćemo integritet naših tržišta, čuvati novac poreskih obveznika i štititi ogromnu većinu potrošača, investitora i kompanija koji poštuju zakon", rekao je Holder.

Akcionu grupu sačinjavaće predstavnici raznih federalnih i državnih agencija koje vrše istrage o finansijskim prevarama. Sekretar za finansije, Timoti Gajtner, rekao je da administracija planira i finansijske reforme u cilju odvraćanja od prevarantskih akcija.

"Moramo da uradimo sve što možemo da bismo obnovili poverenje u naš sistem, a u centru tog nastojanja je donošenje snažnijih i pametnijih propisa, koji će se doslednije i aktivnije sprovoditi u delo", rekao je Gajtner.

Nova akciona grupa zameniće onu koju je osnovala Bušova administracija 2002, posle skandala koji je doveo do raspada energetskog giganta, korporacije "Enron".

XS
SM
MD
LG