Linkovi

Državnici pristižu u Kabul pred inauguraciju Karzaija


Američka državna sekretarka, Hilari Klinton stigla je u prvu posetu Avganistanu u tom svojstvu, gde će se pridružiti ostalim državnicima i prisustvovati inauguraciji predsednika Hamida Karazija u četvrtak u Kabulu.

Ona je uoči inauguracije, pozvala avganistanske zvaničnike da se bore protiv korupcije i preuzmu veću odgovornost. Klinton je takodje izjavila da početak Karzaijevog novog petogodišnjeg mandata predstavlja priliku za tamošnje vlasti da uspostave novu čvrstu saradnju sa lokalnim stanovništvom i poboljšaju način vodjenja države.

Mere bezbednosti su pojačane širom avganistanske prestonice, mada svečana ceremonija inauguracije neće biti javna i održaće se unutar predsedničke palate sa veoma jakim merama obezbedjenja.

Američki predsednik, Barak Obama rekao je da manje sumnja u iskrenosti jedne osobe, nego u iskrenost čitave vlade. Obama, od koga se očekuje da u narednih nekoliko nedelja donese odluku o upućivanju novih vojnika u Avganistan, dodao je da njegova administracija postavlja jasne smernice za avganistansku vladu u njihovoj borbi za bezbednost ratom razorene zemlje.

U intervjuu TV mreži Si-En-En, američki predsednik nije izneo više detalja o eventualnim merama za postizanje tog cilja, ali je rekao da je glavni interes Sjedinjenih Država da osiguraju, prema njegovim rečima, Avganistan koji je "dovoljno stabilan".

U medjuvremenu, nemački zvaničnici su u Berlinu odlučili da produže svoju misiju u Avganistanu za godinu dana. Očekuje se da će parlament doneti odluku o razmeštanju trupa pre isteka mandata u decembru. U Avganistanu se nalazi 4 hiljada nemačkih vojnika, što je treći po redu kontigent posle Sjedinjenih Država i Velike Britanije

XS
SM
MD
LG