Linkovi

Obama završio posetu Kini i doputovao u Južnu Koreju


Po završetku prve posete Kini i privatnog obilaska Kineskog zida, američki predsednik Barak Obama je doputovao u Južnu Koreju. Tokom boravka u Kini, on je rekao da želi da odnosi sa Pekingom odu dalje od ekonomskih tema i obuhvate druge globalne probleme. Očekuje se da američki predsednik u Južnoj Koreji razgovara o sporazumu o slobodnoj trgovini i nastojanjima da se Severna Koreja privoli da odustane od svog nuklearnog programa.

Predsednik Obama je pre odlaska iz Kine obišao deo Velikog zida, koji je nazvao „spektakularnom“ drevnom konstrukcijom. Posle obilaska restaurirane sekcije, on je sišao niz rampu i razgovarao sa novinarima. Tokom prethodnih razgovora sa kineskim premijerom Venom Đijabaom, Obama je izneo svoju ocenu odnosa dve zemlje.

„Odnosi koji su bili usredsređeni na ekonomska i trgovinska pitanja, sada se šire na mnoštvo globalnih problema za čije rešavanje američko-kineska saradnja ima ključnu važnost“, rekao je Obama.

Ven je rekao da poseta američkog predsednika ima dalekosežni značaj. On je izrazio nadu da će put predsednika Obame uzdići američko-kinesku saradnju na novi nivo. Na sastanku sa južnokorejskim predsednikom Li Mjung-bakom, očekuje se da će predsednik Obama razgovarati o sporazumu o slobodnoj trgovini koji razmatraju južnokorejski poslanici. Taj dokument još nije ratifikovao ni američki Kongres.

Na dnevnom redu američkog predsednika je i pokušaj da se Severna Koreja pridobije da odustane od svog nuklearnog programa. Obama kaže da će njegova administracija prihvatiti severnokorejski zahtev za direktan razgovor, ali samo u okviru nastojanja da se Pjongjang vrati na razgovore šest strana u kojima sem obe Koreje, učestvuju Sjedinjene Države, Kina, Rusija i Japan.

Uoči Obaminog dolaska u Seul, manja grupa ljudi je demonstrirala ispred američke ambasade.
Demonstranti se protive odluci Južne Koreje da uputi određen broj vojnika u Avganistan, dve godine pošto je iz te zemlje povučeno oko dve stotine južnokorejskih vojnih lekara i inženjera.

XS
SM
MD
LG