Linkovi

Srbija malo napredovala u borbi protiv korupcije


Novoformirana Agencija za borbu protiv korupcije, koja treba da počne sa radom od Nove godine imaće, po svemu sudeći, pune ruke posla. Kako pokazuje ovogodišnji izveštaj Transparensi Internešenela, korupcija u Srbiji je i dalje jako visoka, ne samo u poređenju sa skandinavskim i drugim razvijenim zemljama, već i u odnosu na najbliže okruženje.

Između Novog Zelanda na prvom mestu sa indeksom korupcije od 9,4 i već tradicionalno poslednje Somalije sa indeksom 1,1, Srbija je na ovogodišnjoj listi percepcije korupcije Transparensi Internešenela zauzela 83-će mesto, od 180 ispitanih zemalja, sa indeksom korupcije 3,5, što je u odnosu na ostale evropske zemlje prilično loš rezultat.

"Uporedno gledano sa drugim zemljama, mi smo praktično na evropskom dnu – svega sedam zemalja sa starog kontinenta je iza nas. A ispred nas su sve zemlje EU, pa čak i neke zemlje iz bliskog okruženja sa kojima smo do sada delili ovo mesto", kaže programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.

U odnosu na prošlu godinu Srbija se popravila za 0,1 poen, ali je i dalje među poslednjima u regionu. Iza su samo Bosna i Hercegovina i Albanija sa indeksima korupcije 3, odnosno 3,2, dok su sve ostale zemlje učinile više u borbi protiv korupcije i imaju veći indeks: Hrvatska je 66-ta na listi sa indeksom 4,1, Rumunija, Bugarska, Makedonija i Grčka dele 71-vo mesto liste sa indeksom korupcije 3,8, dok je Crna Gora malo bolja, 69-to mesto uz indeks korupcije 3,9.

"Smatram da se borba protiv korupcije nije vodila dovoljno ozbiljno, da taj pristup nije bio dovoljno dobar u prošlosti. Da se svodio uglavnom na donošenje zakona, a ne i primenu, kada je to trebalo učiniti", ističe Nenadić.

"Ovo je veliki pokazatelj da su deklarativne izjave ostale samo u tom domenu, da vlada mora da pokaže ozbiljnije napore da hoće sistemski da se izbori sa korupcijom. Rezultat koji je sad pokazan, kao jedno globalno istraživanje zaista je razočarenje, posebno za nas koji moramo da preduzmemo vrlo ozbiljne sistemske mere", kaže direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković.

Po rečima direktorke Agencije za borbu protiv korupcije, nezavisna regulatorna tela moraće više zajednički da rade u borni protiv korupcije, mada bi, po njenoj oceni, ozbiljna reforma pravosuđa koja je u toku, trebalo da da rezultate. Kao najveći problemi Srbije ističu se i dalje finansiranje političkih partija, izbor direktora i uopšte funkcionisanje javnih preduzeća, odsustvo revizije završnog računa za 2008-mu, što sveukupno daje loše poslovno okruženje neprivlačno za investitore.

XS
SM
MD
LG