Linkovi

Bilt: Nije momenat za priznanje palestinske države


Evropska Unija je odbila zahtev palestinskih zvaničnika da podrži njihov plan da od Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zatraže nezavisnost bez saglasnosti Izraela.

Kako je izjavio Karl Bilt, ministar spoljnih poslova Švedske, koja predsedava EU, priznanje palestinske države bilo bi "preuranjeno" jer se još uvek nisu stvorili uslovi za takav potez. On je, medjutim, dodao da razume zašto Palestinci žele da se obrate UN-u, rekavši da je taj "postupak proizašao iz teške situacije iz koje oni ne vide izlaz".

Bilt je to izjavio pred sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu na kome će se raspravljati o drugim mogućim načinima za pružanje podrške Palestincima.

Palestinski pregovarač, Saeb Erekat je u nedelju izjavio na izraelskom vojnom radiju da Palestinci gube nadu da će ikada postići željene ciljeve kroz mirovne pregovore sa Izraelom.

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu je zatim izjavio da bi bilo kakva jednostrana akcija Palestinaca naterala Izraelce da reaguju na odgovarajući način.

Portparol američkog Stejt Departmenta, Ijan Keli je rekao da Sjedinjene Države ulažu velike napore da dve strane vrate za pregovarački sto.

Izraelski ministar odbrane, Ehud Barak poručio je izraelskom kabinetu da je u interesu čitave nacije da se mirovni pregovori obnove, jer u suprotnom postoji šansa da poraste podrška jednostranom proglašenju palestinske države.

XS
SM
MD
LG