Linkovi

Obama razgovarao sa Huom o trgovini, klimi i Tibetu


Kinesko-američki samit u Pekingu nije doneo prodor, ali su lideri Kine i Sjedinjenih Država obećali saradnju. Predsednik Obama je u kineskoj prestonici razgovarao nekoliko sati iza zatvorenih vrata sa svojim domaćinom, Huom Đintaom.

Predsednik je razgledao ostatke kineske drevne prošlosti. Ali se usredsredio i na izazove današnjice. Njegov razgovor sa kineskim liderom, trajao je satima. Nije postignut prodor, ali je proces nastavljen. Predsednik Hu je izjavio da su razgovarali o svemu – od globalne ekonomije, neširenja nukleranog oružja, do klimatske promene.

Hu je rekao da je postignut napredak i naglasio da je potrebnna konkretna akcija da bi se ogovorilo na – kako se izrazio – zajedničke izazove. Predsednik Obama je rekao da saradnja Sjedinjenih Država i Kine nikada nije bila važnija.

Zbog toga Sjedinjene Države pozdravljaju napore koje Kina ulaže da bi igrala veću ulogu na svetskoj pozornici – ulogu u kojoj se sve veća ekonomija udružuuje se sve većim odgovornostima.“

Obama je rekao da je partnerstvo sa Kinom kritično za prevazilaženje sadašnje ekonomske recesije i suzbijanje globalnog zagrevanja. On je govorio i o potrebi zajedničkog rada u pogledu nuklearnih ambicija Irana i Severne Koreje. Kina igra ključnu ulogu u pregovorima sa Severnokorejcima i uoči susreta u Pekingu, bilo je nagoveštaja da će predsednik Obama tražiti kinesku pomoć u povećavanju pritiska na Teheran.

„Iran ima priliku da predstavi i demonstrira svoje miroljubive namere, ali ako ne iskoristi ovu priliku, snosiće posledice.“

Veličajući dobre strane veza sa Kinom, Obama je jasno rekao da će glasno govoriti i o postojećim razlikama. Govorio je uopšteno o ljudskim pravima, ali posebno o Tibetu.

„Iako priznajemo da je Tibet deo Narodne Republike Kine, Sjedinjene Države podržavaju obnavljanje dijaloga kineske vlade i predstavnika dalaj-lame, da bi se razrešile sve brige i razlike koje dve strane mogu da imaju.“

Dva predsednika posle razgovora nisu odgovarala na pitanja novinara. Na kraju dana, pojavili su se na zvaničnom državnom prijemu i ponovo izneli nadu u jače odnose. Predsednik Obama sutra završava posetu Kini.


XS
SM
MD
LG