Linkovi

Predsednik Obama u poseti Kini


Predsednik Barak Obama doputovao je u nedelju uveče u Šangaj, u svoju prvu zvaničnu posetu Kini sa čijim liderima će, kako se očekuje, razgovarati o ekonomiskim odnosima i klimatskim promenama.

Obama se u ponedeljak sastaje sa gradskim liderima i studentima u Šangaju a zatim odlazi za Peking gde će voditi dvodnevne razgovore sa kineskim liderima. Američka državna sekretarka Hilari Klinton ocenila je da su odnosi Vašingtona i Pekinga pozitivini i kooperativni. Ona je u programu mreže NBC ”Susret sa štampom” izjavila u nedelju da Sjedinjene države žele daleko sveubuhvatniji angažman sa Kinom. Klinton je navela kao pozitivne rezultate odobrenje medjunarodnih sankcija Severnoj Koreji od strane Pekinga, kao i kinesku podršku pregovorima sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje.

Kina je otkupila preko hiljadu milijardi dolara američkog duga. Sekretarka Klinton je, medjutim, istakla da predsednik Obama shvata da Sjedinjene Države tokom vremena moraju da povrate kontrolu nad, kako se izrazila, svojim “fiskalnim suverenitetom”.

XS
SM
MD
LG