Linkovi

Palestinci će tražiti podršku UN-a za nezavisnost


Palestinske vlasti planiraju da zatraže od Ujedinjenih nacija da podrže njihov zahtev za nezavisnost bez saglasnosti Izraela, navode palestinski zvaničnici.

Glavni palestinski pregovarač, Saeb Erekat bio je gost na izraelskom vojnom radiju, gde je rekao da Palestinci gube nadu da će ikada postići svoje ciljeve kroz mirovne razgovore sa Izraelom. Dve strane se nisu sastale od prošlog decembra.

Izraelski ministar odbrane, Ehud Barak rekao je izraelskom kabinetu danas da je u interesu nacije da se razgovori nastave, jer ukoliko Izraelci i Palestinci ne postignu sporazum na pregovorima, postoji šansa da će doći do jednostranog proglašenja palestinske države. Izraelski zamenik premijera, Silvan Šalom je izjavio da bi bilo kakvo jednostrano proglašenje od strane Palestinaca dodatno umanjilo šanse za postizanje trajnog mira.

Erekat nije saopštio kada bi Palestinci mogli da se obrate UN-u sa svojim zahtevom već samo da će to učiniti kada budu bili potpuno spremni. On je takođe rekao da će se pre odlaska u Savet bezbednosti UN-a konsultovati sa Sjedinjenim Državama i drugim međunarodnim silama.

Palestinski predsednik, Mahmud Abas zahteva od Izraela da obustavi izgradnju naselja na Zapadnoj Obali i u istočnom Jerusalimu pre nego obnove razgovore. Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu odbio je taj uslov.

Bivši američki predsednik, Bil Klinton je u subotu iz Memorijalnog centra posvećenog bivšem izraelskom premijeru, Jicaku Rabinu u Tel Avivu, pozvao Izrael i Palestince da ostave po strani svoje razlike i da krenu ka miru.

XS
SM
MD
LG