Linkovi

Pronađena 'znatna količina' vode na Mesecu


Američka Agencija za istraživanje svemira je saopštila da je nedavna misija na Mesecu otkrila dokaze o postojanju mnogo veće koncentracije vode nego što se pretpostavljalo.

NASA je objavila otkriće "znatne količine" vode na Mesecu, posle analize podataka sa sonde koja je namerno oborena na deo mesečeve površine koja je večito u mraku.

Agencija je 9. oktobra usmerila veću, praznu raketu u krater na Južnom polu Meseca, za kojom je nekoliko minuta kasnije upućena sonda, odnosno Satelit za posmatranje i ispitivanje lunarnog kratera, koji je projektovan tako da snimi eksperiment i prikupi uzorke materijala posle pada rakete.

Naučni šef projekta Entoni Kolaprete, izjavio je da količina vode otkrivena u uzorku materijala iznosi gotovo stotinu litara, što znači da na mestu pada rakete postoji nešto više vode nego u nekim najsuvljim pustinjama na Zemlji.

Naučnici su počeli da razmatraju mogućnost postojanja vode na Mesecu kada su zapazili prisustvo velikih količina vodonika na lunarnim polovima.

Naučnici NASA-e kažu da bi pronalazak vode na Mesecu mogao da olakša uspostavljanje baza za astronaute. Takođe je saopšteno da je eksperiment otkrio važne podatke o prisustvu drugih materija na strani Meseca, koja je konstantno u mraku.

XS
SM
MD
LG