Linkovi

Optuženima za napade na SAD sudiće se u Njujorku


Sekretar za pravosuđe Erik Holder najavio je da će navodnom glavnom organizatoru terorističkih napada u Sjedinjenim Državama, kao i još četvorici optuženih, biti suđeno u Njujorku, gde se dogodio prvi napad.

Kalid Šeik Mohamed i još četvorica optuženih za terorističke napade, biće prebačeni u Njujork gdje će im suditi civilni federalni sud, umjesto vojne komisije. Sekretar za pravosuđe Erik Holder kazao je novinarima u Vašingtonu da je nakon razmatranja dokaza uvjeren da će tužioci moći da osude Mohameda i njegove navodne saučesnike.

"Nakon osam godina odlaganja, optuženi za napade 11. septembra konačno će biti izvedeni pred lice pravde. Biće prebačeni u Nujork, kako bi odgovarali za svoje navodne zločine u sudnici koja je samo nekoliko ulica udaljena od mjesta gdje je nekad bio Svjetski trgovinski centar.”

Holder je najavio da će dati instrukcije tužiocima da traže smrtnu kaznu za optužene, ukoliko budu osuđeni za terorizam. Takođe, kako je naveo, zatražio je od sekretarijata za odbranu da krivično goni petoricu drugih pritvorenika zbog njihove navodne uloge u bombaškom napadu na američki razarač “Kol” u Jemenu 2000, u kojem je poginulo 17 mornara. Svi optuženici trenutno se nalaze u pritvornom centru u Zalivu Gvantanamo, gdje su bili izvedeni pred vojnu komisiju pod optužbama za terorizam. Pred komisijom će se međutim suditi samo onima koji su povezani sa napadom na razarač “Kol”. O predstojećim suđenjima govorio je i predsjednik Barak Obama, na konferenciji za novinare u Tokiju.

"Apsolutno sam uvjeren da će Kalid Šeik Mohamed biti podvrgnut najstrožijim zahtjevima pravde.”

Predsjednik Obama je, ubrzo nakon preuzimanja položaja, potpisao izvršnu naredbu o zatvaranju Gvantanama u roku od godinu dana. Holder je međutim danas naglasio da će možda biti teško ispoštovati taj tok. U tom vojnom zatvoru trenutno se nalazi 200 pritvorenika, od kojih će 90 biti prebačeno u druge zemlje. Sekretar za pravosuđe rekao je da još nije donio odluku o sudbini ostalih zatvorenika.


XS
SM
MD
LG