Linkovi

Vašington post: Kina dala Pakistanu nuklearni materijal

  • Vesti Amerike

Kina je Pakistanu 1982. godine dala dovoljno uranijuma za 2 atomske bombe, a američki zvaničnici za to znaju već decenijama, objavljeno je u današnjem Vašington postu.

List navodi da je informacija izvučena iz spisa oca pakistanskog programa za nuklearno naoružanje Abdula Kadira Kana, koji se nalazi u kućnom pritvoru u Pakistanu zbog optužbi za proliferaciju. U članku se navodi i da je Kina Pakistanu prosledila šemu za pravljenje jednostavnog nuklearnog oružja.

Informaciju je američkom dnevnom listu dostavio novinar Sajmon Henderson, koji je ostao u kontaktu sa pakistanskim naučnikom, Kanom.

Kako piše u Postu, američke vlasti su se u privatnim razgovorima suprotstavile Kini u vezi sa navodnom razmenom nuklearnog materijala, ali je Peking odbio da prizna da je učestvovao u tome. Upitan zašto Vašington nikada nije javno zatražio objašnjenje Pekinga u vezi sa ovim, portparol američkog državnog sekretarijata Pi Džej Krouli rekao je da ne može da objašnjava postupke prethodnih administracija.

Portparol pakistanskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je da je članak iz Vašington posta „bez osnova“.

Veruje se da je Abdul Kadir Kan glavni organizator mreže za širenje nuklearnog naoružanja u koju su umešani Libija, Severna Koreja, a možda i Iran.

XS
SM
MD
LG