Linkovi

SAD plene imovinu organizacije navodno povezane sa Iranom


Nevladina muslimanska organizacija optužena za povezanost sa iranskom vladom saopštila je da će se boriti protiv napora američke vlade da zaplijeni njenu imovinu, koja obuhvata nekoliko džamija i oblakoder u Njujorku.

Federalni tužioci podnijeli su juče ciivlnu tužbu kojom se traži oduzimanje prava vlasništva fondacije Alavi nad osam nekretnina. Advokat Alavija saopštio je da fondacija u potpunosti sarađuje sa vladom od početka istrage i da je razočarana tužbom. Takođe je najavio da fondacija planira da na sudu ospori tvrdnje vlade i da očekuje da će odnijeti pobjedu.

Muslimanska organizacija optuženija je za usmjeravanje miliona dolara u iransku državnu banku Meli, preko druge kompanije, korporacije Asa. Sekretarijat za finansije optužio je navedenu banku za pružanje podrške iranskom nuklearnom programu i zabranio američkim građanima da posluju sa njom. Portparol federalnog tužioca naglasio je da se ne preduzima nikakva akcija protiv stanara spornih nekretnina i da nema nikakvih navoda da su oni počinili nezakonita djela.

Organizacija Savjet za američko-islamske odnose izrazila je međutim zabrinutost da bi pokušaj vlade da zaplijeni džamije mogao da pošalje negativnu poruku muslimanima širom svijeta i da bi mogao da ima zastrašujuće posljedice po vjerske slobode. Savjet smatra da je tužba podnijeta u loše vrijeme, kada američki muslimani strahuju od moguće osvete zbog prošlonedjeljnog masakra u Fort Hudu, za koji je optužen vojni psihijatar Nidal Malik Hasan. Predsjednik Barak Obama juče je produžio sankcije protiv Teherana za još godinu dana, navodeći da odnosi sa iranskom vladom još nisu normalizovani.

XS
SM
MD
LG