Linkovi

Berluskoni: Srbija u EU do 2014.


Srbija i Italija potpisale su danas u Rimu deklaraciju o strateškom partnerstvu i više bilateralnih sporazuma. Zajedničku deklaraciju o početku strateškog partnerstva dve zemlje, potpisali su premijeri Srbije i Italije, Mirko Cvetković i Silvio Berluskoni, u prisustvu predsednika Srbije, Borisa Tadića.

Na prvom bilateralnom samitu dve zemlje, italijanski premijer Silvio Berluskoni još jednom je ponovio značaj ulaganja italijanskih kompanija u srpsku privredu.

"Italijanske kompanije su već prisutne u energetskom sektoru i u infrastrukturi Srbije. Isto tako, u sektoru za proizvodnju vozila jer mogu da potvrdim važnu investiciju Fijata", rekao je Berluskoni.

Srpski predsednik Boris Tadić naglasio je značaj velikih investicija, kao što je ugovor o proizvodnji novog modela Fijata u kragujevačkoj fabrici, koja bi trebalo da krene početkom 2011. godine. Tadić je medjutim dodao da Srbija isto tako želi da privuče manje i srednje kompanije.

"Preko 200 malih i srednjih preduzeća rade u Srbiji. Mi danas upućujemo otvorenu podršku i svim drugim italijanskim kompanijama", kazao je Tadić.

Potpisana zajednička deklaracija o strateškom partnerstvu predvidja podršku ubrzanju pune integracije Srbije u Evropsku uniju, povlašćene bilateralne odnose i razmenu stručnjaka u svim sektorima. Berluskoni je ponovio da će Italija nastaviti da pruža punu podršku Srbiji za pridruženje EU i da ne odbacuje mogućnost da bi to moglo da se dogodi pre 2014.

"Prvobitno smo predložili 2012, ali zbog nekih protivljenja – pogotovo jedne zemlje – predsednik zna tačno o kojoj zemlji govorim, ponudili smo 2014", izjavio je italijanski premijer.

Berluskoni, poznat po svojim duhovitostima, prvo je, uz smeh prisutnih – pre zajedničkog fotografisanja - pomerio viskog srpskog ministra odbrane, Dragana Šutanovca, a onda je na konferenciji za novinare predsednika Tadića navodno pomešao sa holivudskom zvezdom.

"Dajem reč predsedniku Kluniju", našalio se Silvio Berluskoni.

XS
SM
MD
LG