Linkovi

Obama i Hatojama najavljuju čvrsto savezništvo


Sjedinjene Države i Japan obećavaju da će i posle promena u Vašingtonu i Japanu, očuvati čvrsto savezništvo. Japanska prestonica je bila prva stanica na prvoj turneji Baraka Obame po Aziji, otkako je postao predsednik Sjedinjenih Država.

Doček po hladnoj kiši bez velike parade. Događa se u vreme komešanja u odnosima Sjedinjenih Država i Japana. Novi japanski premijer, Jukio Hatojama, zasnovao je kampanju na obećanju da će smanjiti zavisnost od Vašingtona. On se zalaže za trgovinske odnose sa ostalim azijskim zemljama i reviziju dugoročnih američko-japanskih vojnih sporazuma.
Ali pripremajući se za današnje razgovore, obojica su bila nasmejana. Na konferenciji za novinare posle sastanka, predsednik Obama je umanjio značaj međusobnih razlika.

Dok vodimo naše nacije u novom pravcu, ne bi trebalo da bude ikakve sumnje da će naše savezništvo istrajati i da će se naši napori usredsrediti na oživljavanje tog prijateljstva, da bi ono bilo još čvršće i uspešnije se suočilo sa izazovima 21. stoleća.“

Premijer Hatojama se saglasio sa tim. On je obelodanio planove za ponovno razmatranje bilateralnih odnosa uoči 50. godišnjice američko-japanskog bezbednosnog saveza iduće godine. Predsednik Obama je rekao da je sada pravi trenutak za obnavljanje i poboljšanje partnerstva Vašingtona i Tokija.

To ima suštinski značaj za Sjedinjene Države, suštinski značaj za Japan i za azijsko-pacifički region.“

Razgovor se završio obećanjima o povećanju saradnje na područjima poput borbe protiv širenja nuklearnog oružja i promene klime. Obojica su rekla da žele da pronađu rešenje spora oko američkog prava na vojnu bazu na ostrvu Okinava. Premijer Hatojama je međutim jasno rekao da Japan više neće snabdevati gorivom brodove koji učestvuju u ratu u Avganistanu pod vođstvom Sjedinjenih Država. On je objasnio da Japan može da učini više dobra ako obezbedi Avganistanu suštinsku civilnu pomoć – odnosno pet milijardi dolara u narednih pet godina. U Beloj kući je inače u toku revizija ratne strategije u Avganistanu i predsednik Obama je japanskom premijeru rekao da će uskoro doneti odluku.

„Odluka će biti potpuno transparentna da bi američki narod tačno razumeo šta radimo i zbog čega to radimo.


Predsednik Obama je takođe rekao da želi da uputi jasnu poruku da američko vojno angažovanje u Avganistanu nije beskonačno. On je naglasio da je cilj da se dođe do toga da avganistanski narod može da preuzme brigu o sopstvenoj bezbednosti.


XS
SM
MD
LG