Linkovi

Trajković: Beograd bi trebalo da podrži izlazak kosovskih Srba na izbore


“Vlasti u Beogradu trebalo bi da budu još jasnije i konkretnije u podršci Srbima na Kosovu da izadju na predstojeće lokalne izbore i preuzmu sudbinu u svoje ruke”, kaže u ekskluzivnom intervjuu za Glas amerike predsednik Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković. Trajković koji je i kandidat za gradonačelnika nove opštine Gračanica upozorava da će, ukoliko Srbi ne izadju na ove izbore, njihova sudbina biti u rukama onih koji im ne misle dobro.

Glas Amerike: Gospodine Trajkoviću nije vas bilo u politici pet godina, šta je razlog što ste ponovo “aktivirali”?

Trajković: “Zabrinut sam za sve ono što se dešava ovde na Kosovu i Metohiji. Posebno sam zabrinut posle raspisivanja izbora za lokalne samouprave i zabrinut sam zato što se ozbiljne političke snage nisu javile da preuzmu odgovornost za sve ono što se dešava i što će se dešavati. Prvo bi neodgovorno bilo da se politička scena prepusti ljudima koji nisu dovoljno iskusni da nose teške procese, a oni će ustvari opredeliti kuda će Srbi dalje ići. Evo, to me je pre svega nateralo da se ponovo javim i aktiviram, jer se u medjuvremenu očigledno nisu stvorile političke snage koje bi nosile odgovornost, ili su oni koji su odgovorni i koji bi mogli da je nose, u stvari isključeni činjenicom da Srbija ne podržava ove lokalne izbore što je po meni jedna velika greška.”

Glas Amerike: Vi ste nekoliko puta javno tražili od Beograda da se jasno izjasni o učešću odnosno izlasku Srba na ove izbore. Da li smatrate da ste dobili odgovor?

Trajković: “Mogu i da budem zadovoljan, ali očigledno je da Srbija i nije u situaciji da da odgovor. On je diplomatski. Vrlo je teško kada se diplomatski odgovor daje na ovakvu konkretnu situaciju. Ali, naša država ima problem, vodi svoju diplomatsku borbu za status Kosova. Ona govori sa pozicije svoje strategije, a to je da nikada neće priznati državu Kosovo. A ovde se ipak radi o izborima i institucijama koje će delovati u okviru nezavisne države Kosovo.”

Glas Amerike: Kako vi tumačite poruku Beograda?

Trajković: “Pa, moram da kažem izmedju redova - DA. Treba da se izadje. Na žalost, drugi nivo lidera funkcionera iz Vlade, a to su pre svega naši predstavnici odavde, da tako kažem - oni mute vodu i komplikuju situaciju ovde i ovom narodu ovde, a ja sam siguran i Srbiji, jer prosto ne možete da verujete da neko naopako tumači premijera Cvetkovića, koji je otvoreno rekao da Srbi slobodno mogu da izadju i izraze svoju političku volju i da zbog toga neće biti kažnjeni. Ali da ponovim još jednom - Srbija smatra da nisu stvoreni uslovi. Na žalost, ovde na terenu imate sasvim drugačiju situaciju, da će Srbi biti kažnjeni ukoliko izadju, već su im rečene sankcije, da jednostavno izlazak na izbore znači gubljenje njihovog statusa u radnom odnosu, statusa u firmama. Narod je zaplašen i tako je jedna neodgovorna grupa ljudi, političara, anulirala jednu vrlo mudru i diplomatsku poruku Srbije.”

Glas Amerike: Proteklih godina na izborima na Kosovu izlaznost Srba je bila veoma mala. Koju izlaznost očekujete i da li se ovi izbori razlikuju - kada je značaj u pitanju - od svih prethodnih koji su održavani na Kosovu?

Trajković: “Ja mislim da smo mi na raskrsnici da li ćemo napred, nazad, levo ili desno. Zavisi gde krenemo - to će biti naša sudbina Apelujem na kosovsko-metohijske Srbe i na naše vlasti u Beogradu da budu još jasniji i konkretniji u podršci da narod izadje i preuzme sudbinu u svoje ruke. Upozoravam da će se Srbi naći u katastrofalnoj situaciji ukoliko u ovim uslovima, na ovim teritorijama gde se formiraju nove opštine. Pre svega mislim na Gračanicu, Novo Brdo, Štrpce, Ranlug, jer ako mi ne preuzmemo sudbinu u svoje ruke ta naša sudbina će biti u rukama onih koji ne misle dobro našem narodu. Problem je u tome - ne treba se busati u prsa i srbovati, ovde je u pitanju realan život, ovde je patriotizam izaći na izbore, uzeti sudbinu u svoje ruke i pomoći narodu da opstane. Čekamo širokogrudu Srbiju da se ona vrati, uspostavi svoj suverenitet i očekujemo da će medjunarodni sud biti prva nova tačka u traženju rešenja za sve nas. Što se izlaznosti tiče, ne očekujem veliku izlaznost, jer je veliki pritisak na ljude da narod ne izadje, a razlog je što ti lokalni lideri i direktori čuvaju svoje pozicije, koje su najčešće nezasluženo zauzeli i ne vide da će te pozicije biti uskoro potrošene i da je šansa i za njihove pozicije - za nas da bi opstali na ovim izborima. Jer, mi izlaskom na izbore ne želimo da radimo na ukidanju tih srpskih institucija. Naprotiv, mi želimo da osmislimo njihovu poziciju, jer je danas ona nažalost obesmišljena. Zbog toga što oni imaju vlast, a nemaju moć - ta moć se ne vidi na terenu i zato je potrebno da se pojavi realna vlast koja će imati moć, koja će pomoći i njima da izadju iz konfuzije u kojoj jesu.”

Glas Amerike: To znači da ste spremni za saradnju sa tom lokalnom vlašću koja je izabrana na izborima, koje je organizovala Vlada Srbije?

Trajković: “Kako da ne, jer nije posao novog gradonačelnika i nove opštine da ruši institucije. Naš zadatak je da postavimo nove institucije, a da li će te institucije trajati ili ne pre svega zavisi od toga da li oni mogu osmisliti svoje postojanje, a ovako se više ne može to je ocigledno. Da li će Srbija to podržati i da li će Srbija zajedno sa Prištinom naći zajednički jezik da one opstanu? Što se nas tiče oni imaju veće šanse ukoliko mi pobedimo i dodjemo na vlast.”

XS
SM
MD
LG