Linkovi

Medvedev traži modernizaciju ruske privrede


Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kazao je da se njegova zemlja mora transformisati u visoko tehnološku tržišnu ekonomiju sa savremenom birokratijom i smanjenim učešćem države.

Medvedev je u Kremlju, u svom drugom obraćanju naciji, rekao da je njegova vizija budućnosti zasnovana na vjerovanju da će Rusija sigurno dostići status svjetske sile na potpuno novim osnovama. Takođe je dodao da bi pojedinim državnim kompanijama trebalo dati rok da osavremene svoje operacije ili da budu zatvorene i pretvorene u akcionarska društva.

Ruski predsjednik govorio je i o brojnim drugim temama, među kojima su borba protiv terorizma u sjevernom Kavkazu, državna korupcija i modernizacija vojske. On je naglasio da je nivo korupcije, nasilja i klanske moći u nemirnom sjevernom Kavkazu bez presedana, naglašavajući da će ključni prioritet i dalje biti borba protiv međunarodnog terorizma. Komentarišući vojna pitanja, najviši ruski zvaničnik je najavio da će ruska vojska i mornarica naredne godine dobiti 30 novih balističkih projektila i drugo oružje.

XS
SM
MD
LG