Linkovi

Beograd: Odluka o bezviznom režimu potvrda da Evropa želi pridruženje Srbije


Vest da je Srbija, uz Crnu Goru i Makedoniju, prošla prvi stepenik, to jest da je Evropski parlament usvojio rezoluciju o stavljanju ove tri zemlje na takozvanu "belu šengen listu" nije prošla nezapaženo u Beogradu.

Posle odluke poslanika Evropskog parlamenta, koji su velikom većinom glasova usvojili izveštaj kojim se predlaže ukidanje viza za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije – ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je ocenio da je to prvi praktični benefit koji će građani Srbije imati od evrointegracija:

"Ovde je načinjen jedan ustupak koji je pre svega proceduralnog karaktera – od kada stupa na snagu, znači ne od 1. januara, nego je predlog da to bude 19. decembra. Ali, važnije od svega toga je da smo mi time, što će Srbija biti stavljena na belu šengen listu, ispunili standarde i kriterijume koji su bilo postavljeni pred nas."

Po oceni predsednika Evropskog pokreta u Srbiji Živorada Kovačevića ovo je vrlo značajan korak za građane koji će sada moći da putuju, ali i simboličan – kako se Srbija ne bi više nalazila u izolaciji u kojoj je bila deceniju i po:

"Već sama činjenica da dolazi relativno brzo pridruživanja belom šengenu, da je učinjen i jedan mali prijateljski gest da to počne od svetog Nikole, a ne od 1. januara iduće godine, svedoči i demonstrira u očima građana Srbije to o čemu oni mogu da imaju sumnje. Da li Evropa stvarno želi da mi budemo deo nje. Evropa to želi, a u poslednje vreme Evropska unija na različite načine to pokazuje."

A odluku Evropskog parlamenta pozdravio je danas i predsed-nik Srbije Boris Tadić, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Italiji. Po oceni Tadića Italija je bila veliki podržavalac Srbije u tom procesu, a italijanski šef diplomatije Franko Fratini, koji je bio potpredsednik Evropske komisije, i evropski komesar za proširenje Oli Ren dali su veliki doprinos ukidanju viza.

XS
SM
MD
LG