Linkovi

Intelektualci pozvali Srbe da izađu na izbore


Više od 90 srpskih intelektualaca apelovalo je na Srbe na Kosovu da učestvuju na lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar. Nekoliko potpisnika su u Medija centru u Čaglavici poručili Kosovskim Srbima da svoju budućnost uzmu u svoje ruke i o njoj sami odlučuju.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je da bi učešćem na izborima Srbi pokazali odgovornost za sopstvenu budućnost i istakla da sem pojedinih ljudi iz ministarstva za Kosovo i Metohiju, vlasti u Srbiji ne vode aktivnu kampanju za bojkot izbora na Kosovu.

Beograd ovom prilikom nije vodio neku aktivnu kampanju protiv ovih izbora, bez obzira što su njih dvojica iz Vlade, Srbi sa Kosova, imali neku vrstu negativne kampanje, to se odnosi na Olivera Ivanovića i Gorana Bogdanovića. Medjutim sama Vlada, predsednik države i predsednik Vlade, nisu davali negativne izjave i može se zaključiti da se Srbija ipak na neki način mnogo racionalnije ponaša u odnosu na srpsku zajednicu na Kosovu, nego što je to bio slučaj u prethodnim situacijama”, rekla je Biserko.

Publicista i bivši gradonačelnik Knina Drago Kovačević podsetio je na sličnu situaciju u koju su svojevremeno bili Srbi u Hrvatskoj i rekao da bi kosovski Srbi iz toga trebali da izvuku pouku.

“Poslednju šansu da opstanu na jedan prihvatljiv način Srbi u Hrvatskoj imali su preko plana Z4 koji je bio ponudjen, on možda ne bi bio implementiran u onom obliku, ali bi u svakom slučaju, da je bilo samo do toga da ga prihvate samo Srbi u Hrvatskoj, pomoglo da ne bude recimo iseljavanja skoro sto postotnog nego bi sigurno ostalo preko 80 odsto ljudi. Ne bi taj prostor bio devaširan, ne bi izgubili jedini neobnovljivi resurs, a to je vreme i trebalo je da prodje 15 godina pa da tamo Srbi postanu subjekt s tim što ih sada nema 12odsto već 4-5 odsto u Hrvatskoj”, kaže Kovačević

Advokat iz Beograda Dragoljub Todorović osvrnuo se na reakcije zvaničnika ministarstva za Kosovo i Metohiju, povodom apela grupe intelektualaca Srbima da izadju na predstojeće kosovske izbore.

“Sada je ministar (Bogdanović) rekao potpisnici apela su na Tačijevoj liniji. Otkud on zna Tačijevu liniju, koja je to Tačijeva linija, sta to znači, on samo zna da kaže Tači je ratni zločinac, a koji zločin je počinio. Dakle oni o Srbima na Kosovu govore samo u stereotipima, bez poznavanja i to sve strukture srpskog društva i vlast i intelektualci i akademija nauka, oni i ne znaju šta sadrži Ahtisarijev plan”, rekao je Todorović

Apel kojim se Srbi pozivaju da izadju na izbore potpisalo je 90 javnih ličnosti medju kojima su Biljana Kovačević-Vučo, Borka Pavićević, Čedomir Jovanović, Dušan Janjić, Filip David, Latinka Perović, Ljubomir Živkov, Miljenko Dereta, Mirjana Karanović i Slobodan Šijan. S druge strane Gradsko veće Skupstine grada Priština sa sedištem u Gračanici, apelovalo je na Srbe na centralnom Kosovu da ignorišu predstojeće kosovske lokalne izbore. U saopštenju gradskog veća se navodi, da izlazak na izbore predstavlja davanje legitimiteta albanskoj secesiji Kosova od matice Srbije i dodatni argument vlasti samoproklamovane države Kosovo, da ukine sve institucije republike Srbije na Kosovu.

Transkript panela u Čaglavici možete pročitati ovde.


XS
SM
MD
LG