Linkovi

Obama naredio promene u opcijama za Avganistan


Jedan visoki funkcioner Bele kuće izjavio je da je predsednik Barak Obama zatražio od svog tima za nacionalnu bezbednost da preispita sve ponuđene opcije za dalju američku ratnu strategiju u Avganistanu.

Obama je zatražio tu reviziju juče, tokom poslednjeg sastanka o američkoj politici prema Avganistanu. Pomenuti funkcioner je rekao kako predsednik želi da njegovi savetnici odrede kako i kada bi američke snage mogle da predaju odgovornost za bezbednost u zemlji vladi u Kabulu. Funkcioneri američke administracije kažu da Obama želi da jasno predoči avganistanskom predsedniku Hamidu Karzaiju da američko angažovanje u Avganisanu nije "neograničenog trajanja."

Do predsednikovog zahteva za reviziju došlo je pošto je američki ambasador u Avganistanu, Karl Ejkenberi, izrazio ozbiljnu rezervu prema slanju dodatnih trupa u tu zemlju. Funkcioneri kažu da je Ejkenberi prošle nedelje poslao dva poverljiva izveštaja u Vašington u kojima je izrazio sumnju u Karzaijevu sposobnost rukovođenja.

Avganistanski predsednik je pod udarom kritike zbog toga što je dozvolio da korupcija postane rasprostranjena.

Ejkenberi je služio kao komandant američkih snaga u Avganistanu 2006. i 2007. godine. Za Ambasadora u toj zemlji postavljen je ranije ove godine, pošto se penzionisao iz vojne službe.

Njegovo gledište je u oštroj suprotnosti sa gledištem sadašnjeg komandanta američkih i NATO snaga u Avganistanu, generala Stenlija Mekristala, koji je tražio pojačanje od 40 hiljada vojnika. Sjedinjene Države već imaju u Avganistanu oko 63 hiljade vojnika.

Očekuje se da predsednik Obama neće objaviti svoju krajnju odluku o slanju dodatnih trupa u Avganistan pre povratka sa devetodnevnog puta po Aziji, koji je započeo danas.

XS
SM
MD
LG