Linkovi

Kina spremna da dočeka Obamu


Kinesko-američki odnosi će po svemu sudeći dobiti novi podsticaj kada predsednik Barak Obama doputuje u četvrtak. Očekuje se da će mogućnost zajedničke borbe protiv promene klime baciti senku na aktuelnije teme, kao što su trgovina, vojni odnosi i ljudska prava.

Od neobaveznih početaka 1970-ih, kinesko-američke veze su prerasle u odnos koji se često opisuje kao jedan od najvažnijih na svetu. Kina je bila vrhunac prvog putovanja državne sekretarke Hilari Klinton u inostranstvo.

Međuzavisan svet u kojem živimo traži od nas da pronađemo nove načine saradnje suočeni sa nezapamćenim globalnim opasnostima i neiscrpnim globalnim mogućnostima.

Uoči svoje posete, Hilari Klinton je nagovestila da pitanje ljudskih prava neće biti na vrhu njenog dnevnog reda, bez obzira što su Sjedinjene Države i dalje zabrinute zbog kršenja ljudskih prava u Kini. Umesto toga, obe zemlje ističu zajedničke napore u borbi protiv klimatskih promena. Kina i Sjedinjene Države ispuštaju najveću količinu gasova koji izazivaju efekat staklenika, koji mnogi naučnici okrivljuju za globalno zagrevanje.

Sun Že, direktor Centra za američko-kineske odnose na Univerzitetu u Cinghui, priznaje da dve zemlje imaju različit stav prema klimatskim promenama, ali iznosi nadu da će poseta predsednika Obame dovesti do dogovora o zajedničkom radu.

„Ako obe zemlje iskoriste posetu predsednika Obame za jačanje saradnje, ako bi to mogle da postignu, bilo bi zaista dobro.“

Američka pop-kultura ima jak uticaj na mlade Kineze. Mnogi kažu da ne znaju mnogo o politici predsednika Obame ili stavu administracije prema Kini. Ali studenti na Univerzitetu u Cinghui kažu da svejedno žele da vide američkog lidera, jer je toliko slavan.

On je jedan od umerenijih američkih lidera. Dobio je Nobelovu nagradu za mir“, kaže student na univerzitetu u Cinhui Huang Šingđi.

Naravno da ću da odem da ga vidim. Mislim da je zaista zgodan“, ističe studentkinja Li Šužen.

Predsednik Obama počinje posetu Kini 15. ovog meseca.

XS
SM
MD
LG