Linkovi

Južnokorejska vojska u stanju pripravnosti


Južnokorejska vojska je u stanju visoke pripravnosti zbog mogućeg odgovora Pjongjanga na jučerašnji sukob na Žutom moru, tokom kojeg je teško oštećen sjevernokorejski patrolni čamac. Seul je poslao dva dodatna ratna broda kako bi obezbijedio pomorsku granicu u tom regionu. Južnokorejski zvaničnici međutim ističu da nije primjećeno nikakvo neuobičajno kretanje sjevernokorejskih snaga.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton saopštila je danas da incident neće uticati na planove Vašingtona da pošalje specijalnog izaslanika u Sjevernu Koreju. Klinton je naglasila da Obamina administracija neće zaustaviti napore na oživljavanju šestostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu.

Američki izaslanik Stiven Bosvort trebalo bi da posjeti Pjongjang do kraja godine, kako bi pokušao da pokrene novu rundu pregovora. Jučerašnja razmjena vatre između južnokorejskih i sjevernokorejskih ratnih brodova mogla bi međutim da iskomplikuje te razgovora, u kojima učestvuju predstavnici obje Koreje, Sjedinjenih Država, Kine, Rusije i Japana.

XS
SM
MD
LG