Linkovi

Avganistan: U eksploziji povređeno pet švedskih vojnika


Švedska vojska je saopštila da je u eksploziji bombe na putu na severu Avganistana pet njenih pripadnika ranjeno, a prevodilac ubijen. Navodi se da se eksplozija dogodila tokom patrole sa avganistanskim vojnicima u blizini Mazar-i-Šarifa. U kontingentu NATO-a na severu Avganistana, nalazi se i 450 švedskih vojnika.

Eksplozija se dogodila dan posle sastanka u Kabulu švedskog ministra inostranih poslova Karla Bilta sa predsednikom Hamidom Karzaijem i avganistanskim ministrom inostranih poslova Ranginom Dadfarom Spantom. Tema razgovora su bili nedavni predsednički izbori i neobuzdana korupcija u zemlji.

U međuvremenu, nadležni su saopštili da su u napadu bombaša samoubice na motociklu u pokrajini Zabul, poginula dva civila i ranjeno nekoliko vojnika NATO-a. Takođe danas, Bela kuća i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun, pozdravili su obećanje Japana da će tokom narednih pet godina izdvojiti pomoć za obnovu Avganistana u iznosu od pet milijardi dolara. Ban je izrazio nadu da će se i druge članice međunarodne zajednice ugledati na Japan.

XS
SM
MD
LG