Linkovi

Epidemija svinjskog gripa u Srbiji; vakcinacija idućeg meseca


Pozivajući se na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali i situaciju na terenu, ministar zdravlja Srbije proglasio je pandemiju novog gripa H1N1.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević proglasio je danas epidemiju novog gripa tipa A H1N1 na teritoriji Srbije. Ministar je objasnio da su se stekli uslovi za proglašenje epidemije, koja će podrazumevati vanredni epidemiološki nadzor, a u ovom času, po rečima Milosavljevića ne postoji opšta zabrana okupljanja na javnim mestima ili opšte zatvaranje vrtića i škola. Takve odluke donosiće, prema epidemiološkoj proceni nadležni instituti, odnosno zavodi za javno zdravlje u lokalnim samoupravama.

"Proglašenje epidemije je samo jedan čin koji je na zakonu zasnovan i koji daje zakonski okvir da mi preduzimamo dalje praktične mere. Ali nije nikakva spektakularna nova informacija, znate da u više lokalnih sredina imamo posla sa epidemijom", rekao je Milosavljević.

On je dodao da su proglašenjem epidemije stvoreni uslovi za obaveznu vakcinaciju građana, kao najbolju meru zaštite od epidemije. Utvrđena je i lista prioriteta po kojima će građani biti vakcinisani, a vakcinacija treba da počne u decembru.

"Srbija ne kasni. Srbija će biti prva zemlja van EU ili jedna od prve dve-tri koje će istovremeno početi vakcinaciju u prvim danima decembra", izjavio je srpski ministar zdravlja.

A u Beogradu, po rečima pomoćnika gradonačelnika Živorada Anđelkovića za sada neće biti promena u normalnom funkcionisanju glavnog grada. Neće biti zatvaranja škola i vrtića ili zabrane okupljanja, ali su grad i njegove komunalne službe spremne i za teže uslove, kaže Anđelković.

"Svi živimo potpuno normalno, samo je bitno da se čuvamo. Da vodimo računa više nego što smo juče radili. Sve aktivnosti se potpuno normalno odvijaju. Mi se pripremamo šta će naše službe da rade da bi sprečile moguće probleme, kako bi građani komotno i normalno živeli u Beogradu", rekao je Anđelković.

Iz Zavoda za zdravstveno osiguranje je najavljeno da će sutra biti potpisan ugovor sa farmaceutskom kompanijom "Novartis" o nabavci tri miliona doza vakcina protiv novog gripa. Vakcine su bezbedne, tvrde predstavnici Zavoda.

Vakcinacija treba da počne u decembru, a glavni teret podneće domovi zdravlja. Kako je objasnio član Radne grupe za praćenje novog gripa, Branislav Todorović vakcinacija ipak nije obavezna, već se preporučuje građanima.


XS
SM
MD
LG