Linkovi

Obama i svetski lideri odali počast veteranima


Svoj prvi praznik Dan veterana otkada je na položaju američkog predsednika, Barak Obama je obeležio tradicionalnim polaganjem venca i govorom na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, kraj Vašingtona.

Obama je tom prilikom kazao da nema počasti, komemoracije ili priznanja koji mogu istinski da se porede sa značajem službe i požrtvovanja Amerikanaca i Amerikanki koji služe svojoj zemlji. Predsednik Obama i prva dama Mišel Obama bili su jutros domaćini doručka u Beloj kući, priređenog za grupu američkih veterana i članove njihovih porodica.

I u drugim delovima sveta danas se obeležava 91. godišnjica potpisivanja primirja kojim su okončane borbe u Prvom svetskom ratu. Kako je zvanično zabeleženo, primirje je potpisano "u 11. času, 11. dana, 11. meseca." U Evropi i drugde taj dan se naziva Dan primirja ili Dan sećanja.

U Londonu, britanska kraljica Elizabeta druga prisustvovala je službi u Vestminsterskoj katedrali, a pošta poginulima u ratovima odata je tradicionalnim dvominutnim ćutanjem. Današnja ceremonija prva je koja se održava bez poslednje trojice britanskih učesnika Prvog svetskog rata, koji su živeli u zemlji, a umrli su ove godine.

Poslednji živi Britanac, učesnik tog rata, 108-godišnji Klod Čouls, živi u Pertu, u Australiji.

U Parizu, francuski predsednik Nikola Sarkozi i nemačka kancelarka Angela Merkel, prisustvovali su jutros ceremoniji kraj groba francuskog neznanog vojnika. Gospođa Merkel je prva od nemačkih lidera koja je prisustvovala obeležavanju Dana primirja u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG