Linkovi

Analitičari: Podstaći podršku za članstvo Crne Gore u NATO


Crnogorska vlada trebalo bi da pokrene sveobihvatnu kampanju, kako bi promijenila mišljenje javnosti o članstvu u NATO-u, ocjenjuju američki analitičari. Oni takođe smatraju da bi za Crnu Goru prioritet ipak trebalo da bude članstvo u EU, koje pruža brojne ekonomske mogućnosti.

Komentarišući rezultat nedavnog ispitivanja javnog mnjenja u Crnoj Gori, prema kojem se članstvu u Alijansi protivi 44 odsto ispitanika dok ga 31, 2 odsto podržava, Danijel Nelson, predsjednik konsultantske firme „Globalni koncepti i komunikacije“, i stručnjak za Balkan podsjeća da je bilo i drugih zemalja, poput na primjer Češke Republike, gdje podrška NATO-u nije bila naročito snažna.

Podršku je trebalo podstaći i to je takoreći zahtjevalo kampanju za članstvo u NATO-u. Mislim da će premijer Djukanović i njegovi saradnici morati takodje da pokrenu takvu kampanju ukoliko žele da utiču na promjenu stava javnosti.Takodje treba uzeti u obzir da prilikom ranijih etapa proširenja NATO-a nije bilo rata u Avganistanu. To sigurno ima efekta na raspoloženje javnosti, ne samo u Crnoj Gori već i u zemljama članicama."

Crna Gora će, kako najavljuju mediji, na decembarskom ministarskom sastanku Alijanse vjerovatno biti pozvana u Akcioni plan za članstvo. Odgovarajući na pitanje o mogućem roku u kojem bi Crna Gora mogla da postane članica NATO- Nelson ističe da to verovatno neće biti tako brzo.

„Treba imati u vidu da je za neke zemlje koje su na kraju postale članice NATO-a taj proces trajao više godina. Tu bih uključio Rumuniju i Bugarsku, kao i Hrvatsku. To nije jednostavan proces. Osim toga, uz dužno poštovanje prema Crnoj Gori, činjenica je da ona nema mnogo toga da ponudi NATO-u – svakako ne vojni potencijal. NATO bi Crnoj Gori dao svoj, da tako kažem stabilizacioni kvocijent, odnosno kvocijent demokratizacije, što je vrlo važno. Medjutim, jedna od stvari koje smo vidjeli, a pri tom ne tvrdim da će prijem Crne Gore biti odbijen - jeste neka vrsta zamora proširenjem, ne samo kod NATO-a, već i kod Evropske unije."

Bivši američki ambasador pri NATO-u i Evropskoj Uniji Robert Hanter smatra da bi prioritet Crne Gore, iz ekonomskih razloga, trebalo da bude članstvu u Uniji.

“Da sam ja u Crnoj Gori, veoma bih želio da budem dio NATO-a. Ali, ako bih stvarno razmišljao o budućnosti, bio bih još zainteresovaniji da postanem član Evropske Unije. Tu je novac. Crnu Goru neće ugroziti nikakva spoljnja prijetnja zato što bi Sjedinjene Države i druge zemlje spriječile da to preraste u bilo šta ozbiljno.”

Na nedavnom pretresu u senatskom Odboru za spoljnu politiku, američki zakonodavci podržali su pridruživanje Crne Gore i Bosne i Hercegovine NATO-u. Iako ocjenjuje da se to, barem u slučaju Sarajeva, neće dogoditi brzo, Hanter naglašava da je važno jasno poručiti balkanskim zemljama da ih čeka punopravan status u evroatlantskoj zajednici, kada ispune neophodne uslove. Američki analitičari međutim ističu da Crnu Goru ne bi trebalo povezivati sa Bosnom i Hercegovinim, koja je, kako navode, i dalje podijeljena država, sa nefunkcionalnom vladom.

XS
SM
MD
LG