Linkovi

Pad Berlinskog zida označio početak ujedinjenja Evrope


Rušenjem Berlinskog zida započeo je istinski proces evropskog ujedinjenja, koji će biti okončan tek kad zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske Unije, saopštili su evropski zvaničnici.

Ono što je nekada bilo stvarnost, danas je teško vjerovatna istorija. Zid izmedju ljudi, sudbina, pogleda na život, ideologija, srušen je, a taj čin je postao simbolom pobjede demokratije i slobode. Dvadeset godina poslije, ništa nije isto, sem želje za što snažnijom i širom EU.

"Novembra 2009. godine smo svjedoci ubrzavanja istorije. Lisabonski sporazum je konačno ratifikovan od strane svih 27 članica i uskoro će stupiti na snagu. Nakon što su uklonjene i posljednje prepreke, pred samim smo vratima nove ere proširene Evropske unije, unije čiji su stanovnici odlučili da je učine efikasnijom, više demokratskom i snažnijeg glasa na svjetskoj sceni. To je Evropa slobode i solidarnosti, slobodna, a ona ne bi bila moguća bez dogadjaja od prije 20 godina, dogadjaja kojih se danas prisjećamo- uklanjanja gvozdene zavjese i rušenja Berlinskog zida", kazao je predsjednik Evropske komisije, Manuel Barozo.

Ipak, posao ujedinjenja Evrope nije okončan, uvjereni su i u Evropskom parlamentu, gdje ukazuju da Unija ima još ozbiljnog posla na Zapadnom Balkanu.

"Bez proširenja na Zapadni Balkan, ne možemo govoriti o ujedinjenoj Evropi. Riječ je o regionu koji je uvijek bio veoma osjetljiv, svjedoci smo ratova u vrijeme raspada Titove Jugoslavije i mislim da je u interesu svih Evropljana da i zemlje regiona uključe u buduču ujedinjenu Evropu", kaže šef Delegacije Evropskog parlamenta za BiH, Srbiju, Crnu Goru i Kosovo, Eduard Kukan.

Evropa danas slavi, prisjećajući se hrabrosti onih koji su tražili više slobode i demokratije ne samo u Berlinu, već i širom prostora iza gvozdene zavjese, prostora koji je danas, dobrim svojim dijelom, sastavni dio evropske asocijacije država.

XS
SM
MD
LG