Linkovi

Obama: Irački izborni zakon važna prekretnica


Američki predsednik Barak Obama izjavio je da je usvajajnje dugo odlaganog izbornog zakona od strane iračkog parlamenta važna prekretnica i da pomaže da se stvore uslovi za planirano povlačenje američkih borbenih snaga.

Neposredno pošto je irački parlament usvojio novi izborni zakon, predsednik Barak Obama obratio se novinarima u Beloj kući:

„Ovo je važna prekretnica u periodu kad irački narod preuzima odgovornost za sopstvenu budućnost“.

Obma smatra da su irački zakonodavci pokazali predanost svojoj zemlji i da to šalje važan signal svetu u vreme kada se iračka vlada kod kuće suočava sa raznim ispitima.

„Irak je prošao mnogobrojne izazove. U proteklih nekoliko nedelja shvatili smo da još ima onih koji ubijaju nevine muškace, žene i decu s ciljem da iračkom narodu oduzmu budućnost koju zaslužuje. Današnji korak napred je još jedan podsetnik da ti neprijatelji iračkog naroda neće uspeti“, poručio je Obama.

Predsednik SAD priznao je da i dalje predstoje teška vremena, ali je istakao da je akcija iračkog parlementa značajan prodor.

„Ovaj sporazum unapređuje politički napredak koji bi Iraku mogao doneti trajni mir i jedinstvo, i omogućiti odgovorni transfer američkih borbenih trupa iz Iraka do narednog septembra“.

Novi izborni zakon uspostavlja uslove za održavanje nacionalnih izbora u januaru. Usvajanje pomenutog zakona odlagano je višegodišnjim sporom o tome kako sprovesti glasanje u Kirkuku. Irački Kurdi tvrde da je Kirkuk, koji leži na znatnim rezervama nafte, njihov grad, ali Arapi i Turkmeni u tom gradu kažu da on mora ostati pod kontrolom centralne vlade.

XS
SM
MD
LG